Мартин Петров на върха на Африка

Соня Мачорска

„Убунту – аз съм, защото сме ние! Успяхме! “ – това написа днес Мартин Петров, който изкачи Килиманджаро и стигна до най-високата точка на Африка!

Видинчанинът Мартин Петров щурмува и изкачи връх Килиманджаро, Връх Ухуру, най-високата точка на Килиманджаро и цяла Африка – 5895 м. Благотворителната кауза, на която е посветено покоряването на върха, е част от международната инициатива на Фондацията към световната организация на „Лайънс клубовете“ (LCIF) „Kilimanjaro for Kids“.

Начало на кампанията поставят 10 жени от Швейцария, Италия, Великобритания, Полша, Румъния и Русия, които изкачват Килиманджаро и посвещават постижението си на каузата през 2019 г. Целта е да се съберат 100 хиляди долара за дострояване на учебни зали, оборудване и разширяване на кенийското училище „Амрита център“, което приютява над 200 деца от изключително бедни семейства и сираци. Инициативата е подновена през 2021 г. след кратко прекъсване заради епидемичните мерки.

На 13 февруари 2022 година инж. Мартин Петров, изпълнителен директор и прокурист на „Texничecĸи ĸoмпoнeнти Бългapия“ EOOД със седалище Видин, се включва в инициативата. Алпинистът покори през 2019 година най-високия връх в Европа – Елбрус, Кавказ (5642 метра надморска височина), а през август 2020 година изкачи и най-високия връх в Алпите – Монблан (Mont Blanc) (4810 метра).

Ден първи. Петчасов преход в компанията на най-различни горски обитатели, които, подобно на местните хора, са изключително дружелюбни. Нощувка и кратка почивка в хижа Мандара (2727 м).

Ден втори. Шест часа изкачване към целта, следвайки пътека през гората и след това през зоната на сушата и блатата, откъдето можеха да видят двата върха на Килиманджаро и град Моши, алпинстите пристигат в хижа Хоромбо (3720 м) за вечеря и нощувка. Мартин поддържа добро състояние, въпреки че е имал дискомфорт и липса на апетит, може да се дължи на местната вода.

Ден трети. Нови10 км от хижа Хоромбо (3690 м) до хижа Кибо (4695). Щеше да бъде тежък ден, пресичането на безплодния субалпийски терен на седловината между върховете Мавензи и Кибо.

Ден четвърти. Той ще има няколко часа да се отпусне и да се подготви за най-трудния етап от пътуването, който ще започне около полунощ. Трябва да следва зигзагообразната пътека нагоре по склона на сипея, като спира често, за да си поеме дъх в осветения от звезди въздух. Това е най-стръмният и най-взискателен участък за изкачване, отнемащ пет часа до Джилиманс Пойнт (5685 м).

Ден пети. Мартин Петров изкачи Килиманджаро и стигна до най-високата точка на Африка!

Инж. Мартин Петров е носител и на специалния приз на името на алпиниста Атанас Скатов.

Снимки: Личен архив Мартин Петров

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

error: Content is protected !!