Честит юбилей, Владико!

Днес Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил навършва 50 години. Здраве и дълголетие, все така достойно служене в името на хората! На многая лета!

Драговитийски епископ Даниил (светско име: Атанас Трендафилов Николов) е ръкоположен за Видински митрополит на 10 февруари 2018 година, а преди това е викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия.

Роден е на 2 март 1972 г. в гр. Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град, след което отбива военната си служба. През 1996 г. записва и учи английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. На следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет на същия университет, който завършва задочно през 2002 г.

През 1997 г. е приет като послушник в манастира „Св. Георги“ край гр. Хаджидимово под духовното ръководство на Неврокопски митрополит Натанаил. На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество и на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“ и на 27 ноември е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах. На 1 юни 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

На 20 януари 2008 г. е ръкоположен за викарен епископ на Неврокопския митрополит. Като викарен епископ в американска, канадска и австралийска епархия преминава през 2011г.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

error: Content is protected !!