Уникален иконостас в Раковишкия манастир

Соня Мачорска

Раковишкият манастир „Св. Троица“ е основан през Средновековието – 10 -11 век. Единствената сграда, оцеляла от тогава, е църквата, датирана между 12-14в. Останалата част от манастира е разрушавана неколкократно по време на турското робство, а за последен път обителта е плячкосана в началото на 19в. по времето на бунта, ръководен от Осман Пазвантоглу. Сега Раковишкият манастир е действащ женски манастир.

Тези дни църквата в манастира се сдоби с ново обзавеждане – уникален иконостас, изработен от дърворезбаря Николай Николов от Видин, както и друга по-дребна църковна утвар. Основният дарител е видинчанин, който живее в Югозападна България, както и още трима наши съграждани с благослов на НВП Видински митрополит Даниил.

Иконостасът е уникален с това, че прецизните детайли са изработени на CNC-фреза, които след това са монтирани върху основни дървени плоскости от червена върба и топола. За разлика от други църковни предмети от видинските църкви, изработени с помощта на подобна фреза, които са с вдлъбнат релеф, тези са изпъкнали. Иконостасът е единствен по рода си в България засега. Дървесината, от която са изработени, както основата, така и орнаментите, е импрегнирана и защитена срещу дървояди или каквито и да било други насекоми.

Раковишкият манастир се намира под връх Черноглав (858 m надморска височина) в Западния Предбалкан, на 4 километра северозападно от село Раковица, област Видин, почти на границата със Сърбия.

През 1848г. в манастира е открито първото светско училище в Северозападна България. Манастирът е бил и център на национално-освободителните борби на българския народ. Там водачите от Кулско, Видинско, Белоградчишко и Ломско взимат решение за въстание през 1850г. След Освобождението, в памет на загиналите в това въстание, е построена нова църква с долепена до западната й страна висока камбанария.

Николай се „запознава“ с дърворезбата в едно от видинските училища, където посещава кръжок. Занаятът го увлича. След години с група приятели дърворезбари изработват иконостаса на църквата в с. Буковец. Така „тръпката“ го отвежда там, където му е мястото. Изпод талантливите му ръце са „излезли“ десетки творби на дърворезбарското изкуство. Николай с особена гордост застава до изработения от него проскинитарий с чудотворната икона на Света Богородица (на близо 300 години). Гордее се и с Владишкия трон в Троянския манастир, с двата напрестолни кръста в Лопушанския манастир, с църковната утвар в различни български църкви и най-много – във Видин.

Николай Николов е единственият българин, включен в „Каталог мастеров современного християнского искусства“, издаван от Московската патриаршия. През 2017 година Каталогът за първи път включва материали за художниците на съвременното християнско изкуство не само от Русия, но и от чужбина. Изданието съдържа икони, бижута, мозайки, архитектура, скулптура, малка пластика, керамика, порцелан, кутии живопис, goldwork бродиране и шиене мъниста, дърворезби, кост и камък, боядисване, миниатюрен, занаяти, монументално изобразително изкуство, фотография , рисуване върху емайла, работата на дизайнерите и информация за техните автори. Целта на „Каталог мастеров современного християнского искусства“ е да покаже нивото на развитие на християнското изкуство и да привлече вниманието към произведенията на съвременното изкуство.

През 2016 година Николай участва в Петото международно Бианале, което се организира през две години от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Кръстен на Свети Николай Мирликийски Чудотворец или Свети Никола, Майсторът-дърборезбар продължава да твори чудеса с ръцете и ума си, украсявайки най-светите за православните християни места и оставяйки следа след себе си. Защото знае, че „по делата се познават…“

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

error: Content is protected !!