Как да сме подготвени при опасност от наводнения

Тази година засега се очертава сушева. Миналата – също беше такава. Което в никакъв случай не означава, че сме застраховани от преливане на водните басейни – процеси, за които хората трябва да са подготвени.

Това е и целта на проекта“Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения“ на МВР, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, двудневен семинар за журналисти по който се проведе в Учебния център на Регионална дирекция на противопожарна безопастност и защита на населението – Враца. Организатор на семинарите е Консорциум “DICON-BRC”.

Теоритичната част беше представена от двама лектори – гл. инсп. Злати Дрянов, началник сектор „Противопожарна, превантивна и контролна дейност“ към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Стара Загора и ст. инсп. Иван Гьошев, началник участък Ракитово, район Велинград, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пазарджик.

Бяха разгледани темите за: правните основи на защитата при бедствия; мерките за намаляване на риска от наводнения; ролята на медиите в интегрираното управление на риска от наводнения – преди, по време и след наводнения.

Практичното обучение на новооткрития полигон по пожарна безопасност във Враца беше проведено от лекторите: ст. инсп. Мирослав Сариев, началник група „Пожаро-гасителна и спасителна дейност“ към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Хасково и инсп. Петър Тодоров „Пожарогасене“, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пазарджик.

Всички присъстващи журналисти бяха запознати с атрибутите на пожарната безопасност при спасяване на пострадали и лично участваха в тренировъчни упражнение – обездвижване на пострадали с вакуумна шина и вакуумна носилка, катерене, придвижване по люлееша се греда и стоманено въже, прикрепване, качване и слизане по стълба, боравене с полиетиленови диги, които се пълнят с вода, придвижване с лодка за спасяване на бедстващи и др.

Едни от важните превантивни дейности при наводнения са изготвянето на семеен план и раница за бедствия.

Семейният план включва описване на опасностите, които грозят дома; набелязване на най-необходимите неща, които трябва да се вземат в такъв момент, хората, с които ще се държи връзка и при които може да се отиде на по-високо място, заключване на имота и др.

В раницата за бедствия обикновено се слага най-нужното за 2-3 дни: вода, консервирана храна, мед, витамини, дрехи, аптечка, челник, фенерче и допълнителни батерии, въже, ръкавици, термо одеяло, ксерокопие на най-важните документи, многофункционално ножче, ръкавици, запалка, кибрит и др.

Снимки и видео: Соня Мачорска

a href=“https://www.facebook.com/groups/2797716216933450″>Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

error: Content is protected !!