Съкровищата на държавните архиви

Днес във Видин беше открита изложбата на Държавна агенция „Архиви“ – „Съкровищата на държавните архиви“. Експозицията е посветена на 70-годишнината от създаването и институционализирането на българските държавни архиви в единна система и представя най-емблематичните съхранявани документи. Представени са особено ценни и уникални документи, които се съхраняват в Централен държавен архив, Държавен военноисторически архив, териториалните архиви и оригинални ценни документи, съхранявани в Държавен архив – Видин.

Целта на изложбата е да представи най-емблематичната част от уникалните и особено ценни документи, които се съхраняват в 29-те архива от системата на държавните архиви. Става дума за свидетелства, които най-категорично разкриват духа на времето, в което са създадени, и представят същността на историческите процеси на всички нива – както държавни документи и договори, изиграли огромна роля на политическата международна сцена и пряко свързани с историята на България, така и такива, които отразяват живота и съдбите на обикновените хора – регистри, лични дневници, снимки и др.

Таблата в експозицията отразяват едни от най-впечатляващите архивни материали, съхранявани в системата на Държавна агенция „Архиви“. Сред най-открояващите се са: Попгладичовият препис на „История славянобългарска“ от 1809 г., снимки и писма на Васил Левски и Стефан Стамболов, Дневникът на Ботевата чета, воден от Йордан Кършовски, решението на Първото велико народно събрание за избиране на Александър Батенберг за княз на България, Търновската конституция на Княжество България, приета на 16 април 1879 г., нейните изменения от 1893 г. и 1911 г. (Сребърната конституция), както и тази от 12 юли 1991 г., Държавният печат от 1879 г., Манифестът за провъзгласяване на независимостта на България, писмо от Гоце Делчев до неговия съратник Никола Александров от Враца, Цетинският псалтир от 1495 г., фермани за строежи на храмове, семейни книги и църковни регистри, множество уникални и интересни фотографии и стари богословски текстове.

Изложбата „Съкровищата на държавните архиви“ се опитва да визуализира огромната значимост на националната архивната институция, представяйки изключително важни документи и артефакти, свързани със знаменателни събития, които са неизменна част от формирането и утвърждаването на българската нация и държавност.

Светлана Кръстева, Началник отдел „Държавен архив“ – Видин, спомена най-старите съхранявани документи в архивите, както и най-преглежданите от дигитализираните документи на Видинския архив – книгите Триод и Цветен триод, издадени от типографията на Университета в Пеща. На влашки език с кирилица. 1848 г. Книгите са намерени в църквата „Св. Троица“ в с. Кошава.

Изложбата може да се посети всеки работен ден до 31 май от 9,00 до 17,30ч.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

error: Content is protected !!