Еврокомисар Елиза Ферейра посети Видин

Тя бе посрещната от кмета на Общината д-р Цветан Ценков, с когото проведоха разговор по редица теми. Заедно с европейския комисар по сближаване и реформи бяха вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и заместник-министърът на МРРБ Деляна Иванова.

„Тъй като моят ресор е кохезионна политика и реформи, за мен беше много важно да дойда във Видин и целта ми е да посещавам населени места извън столиците на държавите. Радвам се, че съм тук и имам възможност да разбера лично от Вас каква е визията Ви не само за развитието на града, но и на региона“ – каза в началото на срещата г-жа Ферейра.

Видинският кмет я запозна с проблемите, чието разрешаване в момента е наложително и изрази надежда, че еврокомисарят ще подкрепи развитието на града и региона. Той постави въпроса за липсата на добра инфраструктура и забавянето на строителството на пътя Видин-Ботевград. Г-жа Ферейра отбеляза, че се е убедила сама в необходимостта от спешното разрешаване на този проблем, пътувайки днес до Видин. В тази връзка вицепремиерът Гроздан Караджов отбеляза, че нашият град има много голям потенциал, традиции и култура, но наистина трябва да се реши въпросът с инфраструктурата чрез изграждане на скоростен път и на скоростна ж.п. линия. Той каза още, че е водил разговори с румънски министри за обсъждане на общи действия за подобряване на инфраструктурата в трансграничния регион.

Д-р Ценков разказа, че в недалечното минало във Видин е имало добре развита и тежка, и лека промишленост. Стремежът на общинското ръководство е тези традиции да бъдат възвърнати, включително в овощарството и зеленчукопроизводството. „Искаме да създадем Балканска плодово-зеленчукова борса. Имаме разработен проект за обособяването на цялата зона от Крайова, през Видин до Зайчар като свободна индустриална зона и да привличаме инвеститори“ – отбеляза кметът. Той сподели за богатството от минерални води, с което Видин разполага и за предприетите стъпки за реалното използване на този природен ресурс.

Елиза Ферейра обобщи, че инфраструктурата е необходима, но не е достатъчна сама по себе си за постигане на ускорено развитие, а са нужни и инвестиции във ВиК услугите, в зелена енергия и др. В момента сме в период на най-големи публични инвестиции в България. Страната ни ще получи общо 17 милиарда евро от кохезионните фондове в периода 2021-2027 г. и от Плана за възстановяване и устойчивост, като значителна част от тях, по решение на българското правителство, ще бъдат инвестирани в по-слабо развитите региони като Северозапада.

Програмата на еврокомисаря продължи с разходка по централната пешеходна зона, чиято основна реконструкция бе осъществена по проект на Община Видин, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., на обща стойност 11 954 145 лв., от които 9 689 660 лв. – европейско финансиране.

По-късно гостите разгледаха СУ „Цар Симеон Велики“, чиято сграда бе обновена също по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., проект „Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин”, на обща стойност почти 17 милиона лв. Делегацията посети и друг важен обект, изграден с европейско финансиране – пречиствателната станция за отпадъчни води.

Снимки: Пресцентър Община Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

error: Content is protected !!