Преди девет години…

Соня Мачорска

На 14 юни 2013 г. Дунав мост Видин-Калафат беше официално открит в присъствието на: еврокомисар, висши държавници от България и Румъния, Българския Патриарх, представители на дипломатическия корпус в страните от двата бряга на Дунав, многобройни официални лица, представители на медиите от цяла Европа, представители на Строителя на моста и на Надзора, многобройни граждани.

Проектант на Моста е инж. Антонио Мартинес Кутиляс, Испания. Строител – FCC Construcción, Испания. Строителен надзор – френско-британски консорциум Ingerop/High-Point Rendel. Ръководни екипи: инж. Алберто Бергара, инж. Хулио Руис, инж. Рафаел Уерга; инж. Винсънт Гранж, инж. Стив Полард, инж. Майк Тейлър, инж. Андрю Тейлър; инж. Симеон Евтимов, инж. Христо Монев.

На 10.05.2014 година беше даден старт и на железопътния трафик по моста.

По време на строителството мостът беше посетен от над 6500 човека. Особено голям беше интересът, който проявяваха студенти от различни строителни специалности, както и инженери от България, Сърбия, Русия, Германия, Белгия, Испания, Румъния и др.

Строежът на моста беше обект за визита на представители от дипломатическите мисии в България на: Чехия, Германия, Русия, Словакия, Белгия, Виетнам, Израел, Австрия, Обединеното Кралство, Унгария, Франция, Република Корея, Румъния и Сърбия.

Интересът на медиите към проекта „Дунав мост Видин-Калафат” е забележителен. И, освен почти всички български, особен интерес проявяваха немски, английски, френски, белгийски, холандски, румънски и американски журналисти от: “FINANCIAL TIMES” , RTZ, “Tipik”, „Le Bloguer”- Arte, „Deutsche Welle”, ITV Wales, „Discovery Channel”, ”ARD”, „Deutschlandfunk“ , BBC, „The New York Times” и др. Като акцентът от всички публикувани и излъчени репортажи и филми е стратегическата роля на моста, който свързва Западна с Южна Европа.

Мостовата конструкция на Дунав мост Видин-Калафат е изградена по метода на конзолния монтаж, което се прави за първи път в България в съчетание с ванти. 300 сегмента с ширина 2,15 м и тегло към 120 т изграждат мостовата конструкция в неплавателния участък на реката и 162 по-големи сегменти с ширина 4,18 м и тегло към 250 т – в плавателния канал на Дунав. Всички те са изработени в технологичната база на FCC Construccion, разположена в Безмитна зона – Видин.

Под връхната конструкция на моста в неплавателния участък на Дунав са изградени осем стълба с височина от 3 до 20 метра – в зависимост от терена и наклона на самия мост. Под всеки от тези стълбове са излети по 7 пилота с диаметър 2 м на дълбочина до 60 метра.

В плавателния участък на реката са издигнати четири стълба с височина от 39 до 45 м. Под всеки от тях са излети по 24 пилота с диаметър 2 м на дълбочина до 80 метра. Около всеки от тях са монтирани по 38 двойки защитни елементи, които предпазват стълбовете от удари на кораби и големи предмети. Всеки от тези защитни елементи е с тегло до 80 тона.

Мостът се управлява от българо-румънското дружество „Дунав мост Видин-Калафат“ АД с борд на директорите и изпълнителен директор инж. Людмил Димитров. В началото по моста преминаваха средно по 1200-1300 превозни средства в денонощие, сега те са близо три пъти повече.

Снимки от последните строителни дейности 2012-2013 г. – Соня Мачорска

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

error: Content is protected !!