Започва подмяната на отоплителни уреди във видински домакинства

През идващата зима персоналът и потребителите на Защитеното жилище „Благовест“ във Видин ще се отопляват с модерен котел на пелети, вместо на дърва и въглища. От тази сграда стартира монтажът на новите екологични отоплителни устройства в домакинствата със сключен договор в рамките на първата покана по проект „Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин“, съобщиха от Пресцентъра на Общината. Днес кметът на Видин д-р Цветан Ценков и ръководителят на проекта инж. Румен Лилов, началник на отдел „Устройство на територията“ в Общината, посетиха Защитеното жилище, за да се запознаят на място с новата придобивка.

Видинският кмет подчерта, че монтираният пелетен котел, който е напълно автоматизиран, ще гарантира поддържането на подходяща температура през студените месеци, благодарение на което ще се осигурят още по-добри условия за живот на настанените в жилището. На събитието присъстваха Людмила Кежова и Любка Александрова от Регионалното дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения, което е доставчик на социалната услуга.

От началото на октомври ще започне и монтажът на климатици в домакинствата в Община Видин, които са сключили договор по първата покана, съобщи инж. Румен Лилов. Той допълни, че до 31.12.2022 г. ще се извърши подмяната на старите уреди на дърва и въглища в жилищните комплекси „Гео Милев“, „Вида“, „Крум Бъчваров“, „Васил Левски“, „Христо Ботев“, „Бонония“, както и в централната градска част. Ще бъде изготвен предварителен график с дата и часови диапазон за демонтаж на стария уред и монтаж на новия, за което гражданите ще бъдат предварително уведомени. Подмяната на отоплителните уреди в останалите домакинства, които не попадат в посочените квартали, ще се извърши след пролетта на 2023 година, поради което живущите там трябва да си осигурят дърва и въглища за предстоящия отоплителен сезон.

Инж. Лилов припомни, че настоящият проект, който се финансира по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 цели подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Видин чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление, които са един от основните източници на замърсяване на въздуха. Специфичните цели са анализи и дефиниране на конкретни решения за намаляване на ФПЧ10; подмяна на уредите на твърдо гориво на домакинствата с алтернативни видове отоплителни уреди. Екологичните ползи са спестени емисии ФПЧ10 и подобрено качество на атмосферния въздух. Социално-икономическите ползи включват подобрено здраве и качество на живот на населението на Община Видин и повишена обществена осведоменост за необходимостта от подобряване на качеството на въздуха.

От 26 септември започва подписването на договорите с одобрените кандидати по втората покана за подмяна на отоплителните уреди

Снимки: Пресцентър Община Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!