България – част от 2500-километрово приключение на римски кораб по Дунав

Можете ли да си представите какво е усещането пред вас да акостира автентичен римски кораб? Ако не можете, то ще имате точно 12 различни възможности и локации, за да превърнете въображението си в реалност. Благодарение на международния проект Living Danube Limes, римската лусория, със звучното и красиво име “Danuvina Alacris” (в превод „Живият Дунав“), ще пусне котва в 12 населени места в страната.

Лусорията започна своето 2 500-километрово приключение на 16 юли тази година. Емблематичното първо потапяне във водата се извърши в Инголщат, Германия. От там, вкупом с „римските“ си гребци, стартира своето дълго пътешествие към Черно море. По пътя си корабът пресече и продължава да пресича многобройни спирки в Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия и Сърбия, преди да стигне бреговете на България в края на септември.

Danuvina Alacris представлява реплика на римски кораб, тип лусория, от IV в. (от намерени останки в Майнц, Германия), построена през последните 2 години от екип от специалисти и доброволци, а използваният строителен метод и инструменти са максимално близки до тези, които са прилагали и използвали самите римляни. Дължината ѝ е с внушителните около 18 м., моделирана и декорирана на база открити при разкопки артефакти. Използваните материали за кораба са от дървесина от дъб и смърч, а символично на щитовете му е изобразена древноримската богиня на победата Виктория.

Навсякъде по маршрута си лусорията е посрещана от тълпи от любопитни хора, представители на местната власт, организирани фестивали, възстановки и събития, а на екипажа се поднасят дарове и храна. Тя ще бъде и основната атракция на Късноантичния римски фестивал „Бонония оживява“, който ще се проведе на 1 октомври в град Видин. Едни от най-големите реенакторски групи в страната ще представят римския бит, култура, традиции и занаяти, както и епична битка между римските легиони и варварските наемници.

На вашето внимание са всичките 12 спирки на територията на България, за да можете да запазите най-удобната за вас в календара си: 30 септември 2022г. с. Ново село; 1 октомври 2022г. гр. Видин; 2 октомври 2022г. с. Арчар; 3 октомври 2022г. гр. Лом; 4 октомври 2022г. гр. Козлодуй; 5 октомври 2022г. гр. Оряхово; 6 октомври 2022г. гр. Байкал; 7 октомври 2022г. гр. Никопол; 8 октомври 2022г. гр. Свищов; 9 – 10 октомври 2022г. гр. Русе; 11 октомври 2022г. гр. Тутракан; 12 октомври 2022г. гр. Силистра.

Пътешествието на лусорията в България можете да следите и на Фейсбук страницата на събитието: Римската лусория „Danuvina Alacris” в България и/или да се свържете с организаторите на плаването в България: Национален туристически клъстер „Българският пътеводител“, Асоциация на дунавските общини „Дунав“, Център за интерпретиране на наследството.

Материалът е разработен от Национален туристически клъстер „Българският пътеводител“ в рамките на проект „Валоризиране на културното наследство и насърчаване на устойчивия туризъм, чрез съживяване на общото наследство по Дунавския лимес като основа за културен маршрут“, с акроним Living Danube Limes, по програма за транснационално сътрудничество „Дунав 2014-2020“. Проектът е съфинансиран от фондовете на Европейския съюз (ЕФРР, ИПП и ЕИС).

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!