За днешното заседание на Общински съвет – Видин

Приоритет за общинското ръководство е преодоляването на всички наследени от предходните мандати задължения, които в момента тежат на Общината и пречат за нейното развитие. Това заяви кметът на Видин д-р Цветан Ценков по време на проведеното днес заседание на Общинския съвет (ОбС). Повод за изказването му бе възникналият в залата дебат във връзка с включени в дневния ред предложения за продажби на общински имоти, съобщиха от Пресцентъра на институцията.

„Политическата ситуация в България е тежка и трябва да се взимат тежки решения, но аз като кмет до последния ден, в който съм на този пост, ще мисля затова как Община Видин да бъде финансово стабилна. Администрацията ще продължи да полага усилия, за да премахнем всички тежести, които имаме като наследени задължения, за което ще чуете в следващите дни, и да се опитаме да изправим Видин на крака“, каза д-р Ценков.

Той посочи, че ситуацията е трудна, още повече че никой не знае кога ще има държавен бюджет за 2023 година. И отбеляза, че за да се реализират важните проекти, по които Общината работи и да се отговори на очакванията на гражданите са необходими финансови средства и един от начините за тяхното осигуряване е чрез разпореждането с общинско имущество. Същевременно чрез продажба и отдаване под наем на имоти Община Видин подкрепя и всички инвеститорски инициативи. Д-р Ценков допълни, че кметът само внася предложенията, а крайното решение е на Общинския съвет.

На проведеното днес заседание бяха взети важни решения, насочени към подобряване на инфраструктурата и в подкрепа на социалната политика. Гласувана бе актуализация на Поименния списък за капиталови разходи на Община Видин за 2022 година. Най-важната промяна е създаването на нов обект – „Рехабилитация на бул. „Панония“ в град Видин“, за което Общината вече е получила първия транш, в размер на 1 750 000 лв., от предоставените с постановление на Министерски съвет общо 3 500 000 лв. С актуализацията на Поименния списък се добавят още 65 000 лв. за ремонт на санитарните помещения и ВиК инсталацията в общинската административна сграда. Одобрено бе и предложението за издаване на банкова гаранция за обезпечаване на авансови плащания по сключения договор между Община Видин и Министерството на младежта и спорта във връзка с ремонта на закритата лекоатлетическа писта в град Видин.

Подкрепено бе предложението за предоставяне на помещение в сградата на здравната служба в град Дунавци, което ще се използва от Детската млечна кухня като пункт за раздаване на храна. Общинските съветници дадоха разрешение за кандидатстване по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Укрепване на общинския капацитет“, която е насочена към подкрепа за реформиране на системата на социалните услуги. ОбС одобри Общината да кандидатства с проект по още една процедура – „Грижа в дома“, в рамките на която минимум 300 жители ще могат да се възползват от почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете, психологическа подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания и доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост до домовете на лицата.

Снимка: Пресцентър Община Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!