Влошени метеорологични условия в Хърватия

Поради силния вятър магистрала A6 Риека-Загреб между пътни възли Киковица и Делнице е отворена само за леки автомобили, а останалите превозни средства се пренасочват към държавния път през Горски котар (DC3), съобщават от Външно министерство.

Движението е забранено по магистрала A7 Драга-Шмрика и Ядранската магистрала (DC8) между Сен и Карлобаг за двуетажни автобуси, превозни средства с каравани и мотоциклети (група I), както и на участъците Нови Винодолски-Сен и Карлобаг-Света Мария Магдалена и на държавния път между пътен възел и населеното място Крижишче (DC99) и местния път между Кралевица и пътен възел Крижишче (LC58107) има допълнителна забрана за превозни средства за доставки и превозни средства с покрита товарна зона (група I и II).

На моста Кръчко е забранено движението за първа група превозни средства (мотоциклети, ремаркета, каравани с три или повече оси, микробуси с височина над 1,9 м, двуетажни автобуси и двуосни автобуси, теглещи ремарке, леки автомобили, теглещи малки ремарке с една ос).

Пътищата са мокри и хлъзгави на места във вътрешността, а в Горски Котар и Лика се кара бавно заради снега. Закъснения има на моменти в пътните участъци, където се извършват ремонтни дейности. Водачите се предупреждават да съобразят скоростта и начина си на шофиране с пътните условия и да не тръгват без зимна екипировка.

На магистрала A7 Рупа-Риека изходът Матуля от граничния пункт Рупа в посока Опатия и Пула е затворен. Движението е пренасочено на пътен възел Юрдани към Ядранска магистрала (DC8) за Пула/Опатия и Матуля.

Пелешкият мост (DC8 DC674) и пътищата за достъп до него са предназначени изключително за движение на моторни превозни средства и не е позволено да ги използват пешеходци, велосипедисти и моторни превозни средства, които не могат да развиват скорост над 60 км/ч. На всички кръстовища са поставени пътни знаци. Умоляват се шофьорите да използват аварийната лента на моста само в случай на авария (повреда на превозно средство, пътнотранспортно произшествие и др.). В съответствие с решението на Министерството на морето, транспорта и инфраструктурата и Администрацията на хърватските пътища е ограничено движението на товарни автомобили с максимално допустимо тегло над 7,5 t по Пелешкия мост и пътищата за достъп до него. Ограничението не важи за товарни превозни средства, които имат товарене или разтоварване в района на полуостров Пелешац (и околните острови в тази зона), които имат разрешително за извънреден транспорт, както и превозни средства на службите за спешна помощ, въоръжените сили на Република Хърватия, превозни средства за поддръжка на пътища и превозни средства за строителни площадки. Превозът на опасни вещества е напълно забранен по Пелешкия мост и пътищата за достъп до него, от пътен възел Комарна до пътен възел Прапратно.

В Хърватия зимното оборудване е задължително на зимните участъци от обществените пътища от 15 ноември на текущата година до 15 април на следващата година. Задължителното използване на зимно оборудване важи за всички видове моторни превозни средства, независимо от метеорологичните условия и пътната обстановка, с изключение на превозните средства на въоръжените сили на Република Хърватия.

Съветваме Ви преди пътуване да се информирате за актуалната пътна обстановка и правилата за движение в зимни условия на територията на Хърватия на следните интернет адреси: https://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/#prohodnost-cesta или на http://www.hak.hr/info/korisne-informacije/zimska-oprema

При нужда от съдействие българските граждани в Хърватия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в гр. Загреб на следните телефонни номера: +385 1 46 46 609; +385 1 46 46 631; 385 1 46 46 640, както и на дежурен телефон в извънработно време: +385 984 69 808. Молби за съдействие може да се изпращат и на имейл адреса на мисията ни: Embassy.Zagreb@mfa.bg .

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg .

Препоръчваме на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката „Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!