Богоявленският водосвет във Видин

Богоявление е един от най-древните християнски празници. Празнува се на 6 януари (Йордановден). Първоначално е посветен на раждането на Исус Христос и съпътстващите го събития: Обрезание Господне и Поклонението на Влъхвите. Исторически, в различните християнски традиции, празникът е претърпял значителни изменения (в частност, от него се е отделило Рождество Христово и днес различните християнски деноминации го празнуват различно).

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуално хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането му се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Така се обновява светената вода в храмовете и от нея всеки си носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен. От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именици, независимо от годишното време.

С тържествена Света литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ започна големият християнски празник Богоявление във Видин. Литургията беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил в съслужение със свещеници. Литийно шествие от храм „Св. Димитър“ и храм „Св. Николай Чудотворец“ по Крайдунавския парк отведе хората до крепостта „Баба Вида“. Там беше извършен Велик Водосвет, освещаване на водите на река Дунав и водното естество, спускане на Светият Кръст в река Дунав, за който се надпреварваха четирима души. Стотици бяха гражданите и гостите на Видин, дошли да видят християнския ритуал.

Светият Кръст беше хванат от 35-годишния Теодор Рачев от Видин, който получи подаръци и поздравления от Видинския владика и Кмета д-р Ценков.


За 2018 година насам желаещите да участват в изваждането на Светият Кръст от река Дунав трябваше да се запишат при храмовете „Св. Димитър Солунски“ и „Св. Николай Чудотворец“ във Видин, като представят Кръщелно свидетелство, че са християни. Преди записването се извършваше от Общината.

Гости на православния празник бяха: д-р Цветан Ценков, кмет на Община Видин; Борислава Борисова – зам.-кмет; Генади Велков – председател на Общинския съвет, Светослав Скорчев – зам.-кмет, Емилиян Енчев – Секретар и др.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!