Община Видин с повече пари за двойките с репродуктивни проблеми

Предвижда се двойно увеличение на финансовата подкрепа, която Община Видин предоставя на лица и двойки за извършване на дейности по асистирана репродукция. Това е една от промените, заложени в представения на обществено обсъждане днес Проект на Правилник за изменение и допълнение на Правилника на Община Видин за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на лица с репродуктивни проблеми, приет с Решение №163, взето с Протокол №9 от 02.10.2020 г. на Общински съвет – Видин, съобщиха от Пресцентъра на Общината.

„Днешното обществено обсъждане е поредното доказателство за грижата на Община Видин за младите хора и ангажираността ни към решаването на техните проблеми“, каза Борислава Борисова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности и социална политика“, в началото на събитието, което се проведе в залата на Общинския съвет (ОбС).

Първият правилник за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми бе приет през 2019 година, с което бе поставено началото на една нова за нашата Община подкрепа, която вече дава своите положителни резултати. През 2020 година бе приет нов правилник, с който се увеличиха допустимите медицински дейности за финансиране. „Общият брой на подадените заявления за изминалите три години е осемнадесет, одобрените до момента двойки са дванадесет, като имаме три родени бебета“, каза заместник-кметът. И допълни, че в хода на съвместната работа с лекари-специалисти по акушерство и гинекология, икономисти и финансисти и с оглед интензивно променящата се икономическа и финансова ситуация, са се откроили някои аспекти от процедурата, които следва да бъдат подобрени. „Важен акцент в предложените изменения е свързан със средствата за финансово подпомагане. До момента всяка година Община Видин заделяше 10 000 лв. за подпомагане с до 1000 лв. на десет двойки с репродуктивни проблеми. Сега актуализираме тази сума и за една двойка подкрепата ще бъде до 2000 лв. Тоест, Община Видин се ангажира да задели 20 000 лв. от своя бюджет за подпомагане на наши съграждани, преминаващи през инвитро процедури“, подчерта Борислава Борисова.

След днешното обсъждане предстои да бъде внесено предложение от кмета на Община Видин за разглеждане на предстоящото заседание на ОбС. Ако то бъде подкрепено от общинските съветници, ще бъде обявен и първият за 2023 година прием на документи за подпомагане. Планира се това да се случи още през февруари, като информацията ще бъде публикувана на интернет страницата на Общината. До края на годината ще има още един прием, който най-вероятно ще е в периода юли-август. Борислава Борисова припомни, че след всеки прием на документи се свиква комисия, която разглежда получените заявления и изготвя предложение за предоставяне на финансово подпомагане, което се внася за гласуване в Общинския съвет.

Снимки: Пресцентър Община Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!