Виенски пенсионери правят бира

Ако има рецепта за щастие в златната възраст, те са я намерили. Жителите на виенски дом за възрастни хора произвеждат собствена бира. Проектът, който започва с цел подобряване на техните двигателни и когнитивни умения, носи на пенсионерите удовлетворение, но преди всичко забавление и добро настроение, съобщават от Пресцентъра на Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена.

Според данни на Световната здравна организация,, броят на възрастните хора по целия свят нараства. С увеличаването на продължителността на живота расте и нуждата от здраве и запазване на добро самочувствие в напреднала възраст. Във виенския дом за възрастни хора Атцгерсдорф са намерили интересна форма за занимание. От лятото на 2020 г. там се носи миризма на малц и хмел, защото в мазето редовно се загрява котелът за варене на бира. Жителите на дома участват в целия производствен процес – от варенето на бирата до етикетирането на бутилките. Заедно с технолог по производство на бира те раздробяват малца, пасират го, за да се получи от него пивна мъст, варят хмела, следят температурата, необходима за ферментация, и бутилират бирата. От началото на производството обитателите на дома са напълнили 15 000 бутилки. С неотдавнашното разширяване на пивоварната производството може да се увеличи и вместо първоначалните 6000 бутилки ще се произвеждат по 12 000 бутилки бира годишно. С разширяването на пивоварната домът се сдоби и с нова зона за дегустация, на която могат да се насладят възрастни хора от квартала. Бирата може да бъде доставена и в други виенски домове и пенсионерски клубове. Новите пивовари произвеждат кехлибарената лагер бира „Ома“ (Баба) и „Опа“ (Дядо) и светлата бира „Хелга“ и „Хелмут“. Четири са естествените съставки, които пенсионерите използват в производството на бира: виенска планинска изворна вода, хмел, мая и малц. Пивоварната е декорирана в индустриален стил и е пригодена за възрастни и хора с увреждания.

Проектът, чиято първоначална цел е била подобряване на двигателните и когнитивните способности на обитателите на дома, създава у пенсионерите усещане за удовлетворение и общност и в крайна сметка им доставя удоволствие. Откриването на преустроената пивоварна още веднъж показва, че отивайки в дом за възрастни хора, човек не трябва да се отказва от интересите си и желанието си за забавление, а и от хубавата бира.

Виенските домове за възрастни произвеждат и собствен мед, смеси от подправки, пекат ядки и правят торти и сладкиши в собствена сладкарница, като във всички процеси участват и живеещите там пенсионери. Всички продукти могат да бъдат закупени от търговските обекти в домовете.

Асоциацията на виенските домове за възрастни хора разполага с тридесет дома за възрастни хора и още 150 пенсионерски клуба, които предлагат над 15 000 програми за възрастни хора: спорт, забавление, творчество, танци и много други работилници през цялата година.

Снимка: © KWP

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!