Курс за архитекти по опазване на културното наследство във Видин

От днес във Видин започна курс на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и френския институт Екол дьо Шайо (Ecole de Chaillot), който ще продължи до 9-ти юни, съобщиха от Пресцентъра на Общината. Форумът се ръководи от арх. Рада Стефанова – ръководител от НИНКН, и арх. Галина Пировска, преподаватели и курсисти от Франция и България. В курса участва и арх. Галина Антова, председател на Регионалната колегия на Камарата на архитектите във Видин, завършила този курс в първата година от създаването му 2000-2002г.

Кметът д-р Цветан Ценков приветства участниците в проявата, като изрази своето задоволство, че международен екип от архитекти е на посещение в старопрестолния Видин: „За мен като кмет има огромни предизвикателства какво може да се направи за облагородяването на Шарампоя – старата градска стена от 17-ти век. Има порутени капии, фортове (най-вече този, който се намира срещу крепостта „Баба Вида“). Имаме желание да получим професионално мнение какво може да се направи и с капиите – портите на стария град, както и с емблематични видински сгради като тази на Драматичния театър (първата сграда, предназначена за тази цел), първото Винарско училище и други“ – каза той. Д-р Цветан Ценков спомена и за друг значим архитектурен обект – Видинската синагога, която в момента се реновира. „Вашето мнение е изключително ценно. Безкрайно съм щастлив Видин да е Ваш домакин и Вие да допринесете за неговото развитие“, подчерта кметът.

Курсистите са ангажирани със задачата да проучат и заснемат следните обекти във Видин: Крайдунавския парк и бившия Военен клуб (в момента Художествена галерия „Никола Петров“); бившата земеделска банка (емблематичната за центъра на града сграда на Тома Лозанов); Пазар капия, Еничар капия и парк „Рова“.

По време на курса Община Видин ще съдейства на курсистите и техните ръководители с предоставяне на Подробни устройствени планове (ПУП) за имотите на обектите; всички архивни кадастрални (част от които се намират в Държавен архив – Видин), регулационни и застроителни планове; планове за изграждане на инженерни мрежи и съоръжения и т.н. Общината ще ползва безплатно изготвената от архитектите визия за консервация на паметниците на културното ни наследство.

Школата на Шайо е най-старият институт за реставрация на културни ценности, основан е през 1887 г. и задава европейските стандарти в сферата на проучването, документирането и опазването, реставрацията и съвременното осмисляне на недвижимото културно наследство.

Снимки: Пресцентър Община Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!