Сто години след първия влак във Видин

На днешната дата през 1923 година пристига първият влак, посрещнат от стотици видинчани и гости на града. Релсите минават при Видболската капия (Колодрума), продължавали покрай Дунав и стигали почти до театъра. За тържеството била направена специална арка, каквато била модата от онова време.

Век по-късно във Видин има вътрешна и международна пътническа и товарна гара и РП Капитановци. Разговарям с Параскева Петрова, началник на гарата от четири години. Започнала своя професионален път като прелезопазач на гара Белащица, тя работи на всички гари в региона и минава през всички структури. Което неволно ми спомня за японския модел за управленци – задължително трябва да са „изкачили“ всички стъпала в компанията…

– Г-жо Петрова, какво се е променило през тези години на видинската гара?

– Колко влака преминават през жп гара Видин?

Товарните превози са най-различни – преобладаващите с трупна дървесина дълги композиции са отстъпили място на превози с тор, желязо. Дори три влака със свежо ядрено гориво за Унгария и Чехия са минали. Ниските стари тунели са пречка за превози на контейнери, по информация на жп специалисти.

– В разговора споменахте нещо интересно за нас, обикновените граждани и пътници, свикнали да виждат Началник гарата с палка в ръка при всеки влак. Моля, споделето го:

От Пресцентъра на НКЖИ получих заповедта от 9 юни 2013 година, която гласи: „На основание чл. 274, ал. 2 от Наредба №58 влаковете да не се посрещат от дежурния ръководител движение в гара Видин товарна, гара Видин пътническа и РП Капитановци. Заповедта влиза в сила от 01.07.2013 година.“ Подпис: Милчо Ламбрев, Генерален директор НКЖИ

Към момента в гара Видин работят 25 служители и работници, плюс екип от двама румънски и един български полицаи и митничари, които посрещат международния влак София – Крайова, койтопристигна в края на нашия разговор, очакван от малко пътници и посрещачи.

Юбилеят на видинската гара тържествено ще бъде отбелязан на 4 юли, съобщиха от Пресцентъра на НКЖИ.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!