Пристрастяването към мобилните телефони е сравнимо с наркомания

Смартфонът вероятно не е първото нещо, за което се сещаме, когато става дума за зависимости. Но все повече хора вече не искат или не могат да си представят живота си без смартфон. Двама виенски психолози са открили паралели между пристрастяването към мобилния телефон и наркоманията, съобщиха от Пресцентъра на Община Виена I Международни офиси – София.

Все повече хора прекарват време онлайн, вместо да общуват с другите. Те не могат да спрат да проверяват телефона си за нови съобщения и имейли и са просто зависими от мобилното си устройство. Австрийците прекарват средно по три часа на ден със своя смартфон. Психолозите Оливер Шайбенбоген и Роланд Мадер от виенския институт „Антон Прокш“, една от водещите клиники за лечение на зависимости в Европа, намират паралели между пристрастяването към мобилния телефон и това към наркотиците. Основният критерий за съпоставка между тях е загубата на способността да се контролира честотата и количеството на употребявания наркотик. Такъв е случаят с мобилните телефони и например с незаконните наркотици, обяснява Шайбенбоген.

Мадер и Шайбенбоген разглеждат темата за пристрастяването към мобилния телефон в новата си книга „Винаги включен“ (allways on). Както при наркоманията, и при ползването на мобилния телефон е важна дозата. Прекомерната употреба просто ни откъсва от реалния живот. Пристрастяването към социални мрежи, приложенията за запознанства или към текстовите съобщения може да достигне до степен, в която виртуалните приятели стават по-важни от реалните отношения. За много хора обаче е трудно да оставят телефона си у дома. Това е научен феномен, наречен „номофобия“ – страх от липса на мобилен телефон. Експертите препоръчват временно да се откажем от смартфона. Само за да видим дали можем без него. Шайбенбоген призовава към усвояване на социални умения. Емпатията, например, се научава само в живия контакт с друг човек. Ако винаги гледате телефона си и общувате единствено чрез социални медии, забравяте как да общувате с реални хора, предупреждава Мадер.

Особено засегнати от тази зависимост са подрастващите. Важно е родителите да ограничат използването на телефони от деца, за да се намали рискът от пристрастяване. Психолозите препоръчват на бебета изобщо да не се дава мобилен телефон. На деца до петгодишна възраст е допустимо ползване до половин час на ден, а до десетгодишна възраст – до един час. Въпреки всичко е важно да не демонизираме мобилното устройство, а да научим децата на здравословна връзка със смартфона, твърдят учените.

Заглавна снимка: © Pixabay; снимка 2 – Авторите при представяне на книгата си © ORF

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!