Държавата ще продължи подкрепата за Западно- и Средноевропейската епархия

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний изрази благодарността на клира и енориите в Западно- и Средноевропейската епархия към министър-председателя акад. Николай Денков за всичко, което българската държава прави за тях. „Оценяваме това, което правите. От българската държава има разбиране за мисията ни“, обърна се към премиера митрополит Антоний, съобщиха от Пресцентъра на МС.

Митрополитът определи като исторически момент за българската общност придобиването на храма „Св. св. Кирил и Методий“ в Щутгарт, което вече е факт. През септември т.г. Министерският съвет отпусна половин милион лева, с които общата подкрепа от държавата надхвърля 1,2 млн. лв.

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний запозна акад. Денков и с напредъка по реконструкцията и разширяването на Българската православна църква „Свети Иван Рилски” в Лондон. За проекта с постановление на Министерския съвет бяха отпуснати 800 хил. лв. След приключването на ремонтните дейности храмът ще може да бъде духовен дом на до 150 вярващи. Така с изграждането му ще се разреши проблемът с осигуряването на храм, който да подкрепя българската общност в Лондон. За довършването на проекта е необходимо допълнително финансиране, обясни Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. Министър-председателят увери Негово Високопреосвещенство, че с бюджета за 2024 г. държавата ще подкрепи завършването на проекта. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний отбеляза, че по този начин държавата ще направи ценен подарък на българската общност в Лондон.

В хода на разговора Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний сподели за социалните задачи на епархията и разказа как подпомагат българите зад граница.

Тази година кабинетът подпомогна и ремонта на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“ с 1,3 млн. лв. В бюджета за 2024 г. държавната субсидия за вероизповеданията, регистрирани по реда на Закона за вероизповеданията, се предвижда да нарасне общо с над 8,8 млн. лв., достигайки 48,7 млн. лв. Предвидена е и подкрепа за довършване на храма „Свети Стефан“ в Южния парк на столицата.

Снимка: Пресцентър МС

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!