Дейностите по Паметника на съветската армия

Дейностите по реставрация на бронзовите фигури и барелефи от Монумента “Паметник на съветската армия” не подлежат на съгласуване със Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства (СЕСИИ) към Министерството на културата. Това става ясно от протокола от проведено заседание на съвета в петък, 15-и декември, 2023 г, съобщават от Пресцентъра на Областна администрация – София.

Документът е изпратен на Областната администрация на област София с писмо от министъра на културата Кръстьо Кръстев и в него се казва: “Предложението за техническия демонтаж на бронзовите фигури и барелефи от “Монумент “Паметник за съветската армия”, находящ се в “Княжеска градина” не е в компетенциите на СЕСИИ.”

Както става ясно от Закона за културното наследство, Министерството на културата съгласува единствено инвестиционните проекти за изграждане и поставяне на паметници, както и тяхното преместване или премахване.

Дейностите по демонтаж на фигурите от ПСА не попадат в нито една от трите изброени в закона процедури, а са част от процес на реставрация.

Протоколът от заседанието на СЕСИИ потвърждава и становището на началника на отдел „Правно обслужване“ в областната администрация, който е присъствал на заседанието. В неговото становище се казва още, че Констативният протокол на ГД „Инспекторат за опазване на културното наследство“ се позовава именно на неосъществена процедура пред СЕСИИ, а Председателят на експертния съвет е отговорил, че дейностите по демонтаж за реставрация на монумент „Паметник на съветската армия“ не подлежат на разглеждане от СЕСИИ.”

Въз основа на протокола от проведеното заседание на СЕСИИ и писмото на министъра, Областната администрация на област София счита, че обстоятелствата, свързани със законовите изисквания, са изяснени и няма основание за спекулации, свързани със спиране на демонтажните дейности.

Паметникът на съветската армия епостроен в периода 1952-1954 година.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!