Регионална помощ за Видин

Със свое решение Министерският съвет одобри техническо изменение в Картата на регионалните помощи на Република България за периода 2022-2027 година, съобщиха от Пресцентъра на Министерски съвет.

Промяната е в следствие на публикуваното от Европейската комисия (ЕК) на 2 юни 2023 г. Съобщение за резултатите от междинния преглед на картите на държавите членки за периода от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2027 г. и за изменение на Насоките за регионална държавна помощ за периода 2022-2027 г. и приложения I и IV към тях.

С изменението в Насоките се променя и възможността за изчисляване на бонус към основния интензитет на регионална помощ за големи предприятия в региони, които страдат от загуба на население. Предприятията в засегнатите региони ще могат да се възползват от по-високи стойности на помощ за инвестиции и регионално развитие и ще се намалят рисковете от некоректно правоприлагане.

На база статистическите данни от Евростат за периода 2010-2019 г., Република България получи одобрение от Европейската комисия за прилагането на бонус в още 4 области. Общо 14 области у нас ще мога да ползват от бонуси, каквито не бяха достъпни през предходния програмен период: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра, Търговище, Ямбол, Смолян, Кюстендил и Перник.

Промяната на Картата е предварително нотифицирана и одобрена от ЕК с решение С(2023) 6459 от 29.09.2023 г. и ще се прилага от 01.01.2024 г. до 31.12.2027 г. При одобрение на Териториалните планове за справедлив преход от страна на Комисията ще се нотифицира изменение и с цел добавяне на бонус по линия на Фонда за справедлив преход.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!