Министърът на младежта и спорта във Видин

Кметът на Общината д-р Цветан Ценков посрещна министъра на младежта и спорта доц. д-р Димитър Илиев, като изрази удовлетворението си, че ще има възможност да запознае министъра с дейността на Община Видин по отношение на масовия спорт, със спортните клубове и обекти на територията й. На срещата присъстваха народният представител Любен Иванов, заместник-кметът по хуманитарни дейности Борислава Борисова, експертът от Министерството Мария Георгиева, отговарящ за административните области Видин, Враца и Монтана, съобщиха от Пресцентъра на Община Видин.

По-късно беше направена обиколка на няколко спортни обекта в града. В нея се включи и областният управител на Видин Иво Атанасов. Обиколката започна от закритата лекоатлетическа писта, която бе реновирана по проект на местната институция с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта за над 700 000 лв. Бяха посетени също градския стадион „Георги Бенковски“ и Гребната база. След като се запозна с обектите, Димитър Илиев заяви, че с изключение на закритата писта, останалите съоръжения имат спешна нужда от ремонти и от обновяване и изрази загрижеността си от състоянието им. Той обяви, че има различни възможности и механизми, по които да се кандидатства за финансиране на проекти с цел подобряване на условията за спорт.

Посещението на министър Илиев продължи със среща в залата на Културен център „Жул Паскин“ с представители на спортната общност във Видин на тема „Развитието на спорта в региона – поле за взаимодействие на държавата, общините и спортните клубове“. В нея участва и заместник-министърът на младежта и спорта – проф. Даниела Дашева.

В началото на събитието кметът д-р Цветан Ценков заяви, че усилията на Общината наистина са насочени към обновяване на материално-техническата база. „Има защо да се борим за това. Няма спорт, в който ние да нямаме шампиони, включително европейски, световни… Вие видяхте една от емблематичните гребни бази на България, която има Видин и може да се превърне в една от бъдещите локации, където да се провеждат първенства по гребане“ – даде пример д-р Ценков. Той благодари на министър Илиев и неговия екип, че са намерили време да посетят града ни и да организират днешната дискусия.

Димитър Илиев отбеляза, че посещението в нашия град е част от инициативата на Министерството да се обиколят всички областни градове и да се изгради активно сътрудничество с общините. Министърът се обърна към присъстващите: „Вие сте хората, които развивате спортната дейност в България. За нас е много важно да Ви чуем и разберем какви са проблемите; да обсъдим заедно възможностите както за финансиране, така и за развитие на спорта като цяло; да разберем как работите с Вашите федерации и какви са надеждите да имате бъдещи добри състезатели“. По време на разговорите бяха представени различни програми на Министерството, по които клубовете могат да кандидатстват за финансиране.

Кметът на Видин информира още за одобрени проекти по отношение на спортни бази и подобряване на условията за развитие на масовия и професионалния спорт и за високи спортни постижения. В края на 2023 година по Плана за възстановяване и устойчивост са одобрени два проекта на Община Видин – за енергийна ефективност на административните сгради на видинския стадион – в размер на 1 785 761 лв. и на Гребната база – за 1 409 514 лв. В държавния бюджет за 2024 година за Общината са заложени средства за проектиране на канал на Гребната база на стойност 126 000 лв.; на футболно игрище, трибуни и външна писта към стадион „Георги Бенковски“ – 127 000 лв. и др. Със средства на Министерството на младежта и спорта в размер на 1 300 000 лв. по Национална програма на Министерството на образованието и науката Община Видин е спечелила проект и започва изграждането на физкултурен салон на ОУ „Иван Вазов“.

Близо 500 000 лв. е финансирането на спортните клубове през изминалата 2023 година, като те ползват спортни имоти общинска собственост безвъзмездно. Общината поема отделно и заплащането на ел. енергията и водата, както и осигурява транспорт на клубовете за участие в различни състезания.

По време на дискусията от страна на спортните клубове бяха поставени въпроси, свързани с възможността възнагражденията на треньорите да бъдат делегирана от държавата дейност по единен разходен стандарт; с модернизация на спортните обекти; с въвеждане на външно оценяване на физическите качества на учениците от 4 и 7 клас и др.

Д-р Цветан Ценков прикани представителите на клубовете да оформят писмено своите предложения и идеи, с които да се запознаят и народните ни представители, и Министерството, за да се намерят най-добрите механизми за взаимодействие между институциите и спортната общност и заедно да се търсят решения на проблемите.

Снимки: Пресцентър Община Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!