Истината за платформата „Школо“ и англичаните

Мирослав Джоканов

Придобиването на „ШКОЛО“ от английската фирма не е повод за страх, а повод за ГОРДОСТ. Трябва да се гордеем с това, че най-големият софтуерен доставчик в Кралството потърси българска компания за помощ. Нека повторя – Juniper имат нужда от НАШАТА технологична помощ. Оказва се, че това, което сме създали тук в България като продукт, е нещо, което те НЕ притежават в Англия. Затова най-голямата софтуерна компания в Англия иска да интегрира „ШКОЛО“ в Англия преди идния 15-и септември.

Данните от дневниците (оценки, отсъствия, адреси, имена и т. н.) НЕ са собственост на Школо. Съответно те НЕ са обект на продажба. Собственик на тези данни са училищата. Школо е само обработващ орган.

Достъп до данните имат САМО служители на Школо ООД. В „Школо“ има конкретен брой инженери, които имат достъп до базата данни. Всеки един от тях е сключил специален трудов договор и е подписал много декларации, свързани със защита на личните данни. Също така са преминали през обучение по темата. Също така, в журнал се записва кой от въпросните програмисти кога е достъпвал базата данни. Служители на Juniper НЯМАТ достъп до въпросната база данни. Повтарям – нито един служител на Juniper няма достъп до базата данни.

Има редица закони, наредби и сертификационни процедури, с които всеки администратор на лични данни е длъжен да се съобразява. Има комисии както на българско (КЗЛД), така и на европейско ниво (EDPS), които контролират изпълнението на тези закони и налагат свирепи санкции при съмнение за нарушение.

Британската компания НЯМА никакъв интерес към административните данни на българските ученици. Juniper купуват българския продукт с цел да го интегрират в Англия. Juniper нямат интерес към данните, обработвани в България.

Радвам се, че МОН са сезирали ДАНС и КЗЛД. Двете институции няма да открият нищо притеснително и само ще потвърдят написаното по-горе от мен. Така ще се разсеят всякакви съмнения. МОН очевидно бяха политически притиснати да реагират. Не искам да навлизам в полемика по този въпрос, но е ясно, че от години има политически субекти, които трупат дивиденти изцяло върху СТРАХОВЕТЕ на хората (напр. норвежците ще ни вземат децата, сирийците ще ни вземат жените, Бил Гейтс ще ни чипоса и т.н.). Същото се случва и днес с най-голяма сила. Норвежците НЕ ни взеха децата, съответно и англичаните НЯМА да ни вземат данните.

Ние, българите, трябва да се гордеем, че след няколко месеца нашите български инженери ще имат достъп до данните на 5 МИЛИОНА англичанчета, защото нашият софтуер ще обработва тези данни и нашите програмисти в София съответно ще имат достъп до въпросната база данни.

Нещо повече – Juniper назначиха за свой CTO (технологичен директор) моя бивш съдружник Lyubomir – т.е. британците махат свой човек и слагат БЪЛГАРИН на най-високо кариерно ниво в тяхната централа в Лондон и ще търсят съветите и експертизата на Любо по всички технологични въпроси.

Ще допълня само, че Мирослав Джоканов е завършил видинската Математическа гимназия.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!