България и Румъния с общ проект за удълбочаване на Дунав

България и Румъния подготвиха съвместен проект за подобряване на корабоплаването по Дунав. Проект FAST Danube 2, който беше подаден днес за финансиране от Механизма за свързване на Европа, предвижда реализиране на инженерни мерки в общия участък на реката, които ще подобрят условията за корабоплаване и безопасността на трафика съобщиха от Пресцентъра на Министерство на транспорта и съобщенията.

„Само за няколко месеца започнахме реални действия по два ключови проекта с Румъния, които в продължение на години са били само добро пожелание“, подчерта министър Гвоздейков при подписването на документите. По думите му благодарение на силната политическа воля и диалог между правителствата на България и Румъния, двете държави работят активно за подобряване на транспортната свързаност в Дунавския регион. „Тази инвестиция е важна, защото ще направи реката плавателна 340 дни в годината, вместо досегашните 280, а това е от огромна полза за бизнеса“, акцентира Гвоздейков.

Министерството на транспорта и съобщенията на България и Министерството на транспорта и инфраструктурата на Румъния подадоха съвместна апликационна форма пред Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда. Индикативната стойност на проекта е 230 млн. евро, като размерът на безвъзмездната финансова помощ е до 85%. Очаква се през юли 2024 г. да станат ясни резултатите от оценката на проекта.

Координатор от румънска страна е Речна администрация на долен Дунав, Румъния. От българска страна, партньор е Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!