146 години от Освобождението на Белоградчик от турско робство

Денят започна с тържествено поднасяне на венци и цветя пред паметника на „Загиналите войни от войните“ на площад „Възраждане”. Венци и цветя бяха поднесени от Община Белоградчик, Общински съвет – Белоградчик, Исторически музей, клуб „Млади възрожденци” към СУ „Христо Ботев“ и Пенсионерски клуб „Мадона“, съобщиха от Пресслужбата на община Белоградчик.

В Художествена галерия „Вълчо Вълчев“ бяха представени две презентации, свързани с Руско – Турската освободителна война и българските опълченци от град Белоградчик. В първата презентация, направена от Даниел Дончев – уредник в Исторически музей, присъстващите имаха възможността да си припомнят събитията от 1877 и 1878 година. Втората презентация, представена от Екатерина Каменова, беше посветена на живота и делото на Тодор Илиев, който е бил Ботев четник и участник в боевете на Шипка и Шейново.

В своята реч Боян Минков – кмет на община Белоградчик, накратко припомни на всички как се е стигнало до освобождението на града: „По онова време Белоградчик е бил една от ключовите турски крепости, в която е съсредоточен огромен гарнизон – това прави Белоградчишката крепост на практика трудно превземаема. Няколко дни преди 25 февруари, Белоградчик е обграден от всички страни от румънски войски с полковниците Кантили и Ангелеску. За щастие, не се стига до сражение, а командващият крепостта Сюлейман ефенди очаква заповед от Одрин, за да предаде бастиона на войските, които са обградили града. Това се случва на 25 февруари на място, което е съвсем близо до нас и на което ще построим паметник, за да може следващата година на този ден там да отпразнуваме Освобождението на Белоградчик. На това място Сюлейман ефенди предава ключовете на крепостта на двамата полковници и на сръбския майор Караджич, който оглавява казашка чета.“

Минков съобщи, че е взето решение в града да стартира изграждането не само на паметник на освободителите, но и паметници на Васил Левски и Христо Ботев.

Снимки: Пресслужба община Белоградчик

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!