Полицейската операция „Скорост“ тази седмица

През текущата седмица в цялата страна се провежда полицейска операция за контрол на скоростните режими, съобщиха от Пресцентъра на МВР във Видин. Операцита е включена в календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol, и аналогични действия са в ход на територията на всички страни – членки на организацията.

Точките за контрол са съобразени по време и място с интензивността на движението и наличието на предпоставки за управление на МПС с превишена скорост. Приоритетно ще бъдат обхванати местата и участъците с концентрация на ПТП, настъпили най-често поради несъобразена скорост.

От 00:00 до 23.59 часа на 19 април ще се проведе „24-часов маратон – Скорост“. Пътните полицаи ще използват всички налични технически средства за контрол на скоростта както в светлата, така и в тъмната част на денонощието. При установяване на случаи на агресивно шофиране в хода на акцията, водачите ще бъдат своевременно извеждани от движението и спрямо тях ще бъде взето отношение на място.

Операцията има за цел да фокусира вниманието към превишената скорост – една от основните причини за тежки катастрофи с жертви и ранени.

По данни на видинския сектор „Пътна полиция“ през 2023 г. движението със скорости, превишаващи максимално допустимите и несъобразени с конкретните пътни и атмосферни условия, е било причина за 104 пътнотранспортни произшествия с 13 жертви и 22-ма ранени.

37 789 нарушения на скоростни режими са били установени при проверки по пътищата в област Видин през миналата година (32 771 през 2022 г.).

error: Content is protected !!