Напусна ни художникът Валери Никифоров

Роден 1949 г. в гр. Враца с корени е от Ново село. Основното си образование завършва във Видин, средното си образование – в Художествената гимназия в София, а висше – в Националната художествена академия, специалност „Стенопис“ в класа на проф. Георги Богданов през 1974 г. Работил е в художествения екип към Стопанския химически комбинат, като щатен художник на община Видин /1988-1993/. и като преподавател по изобразително изкуство в СОУ „Св.св. Кирил и Методий“- Видин. От 1996 г. до 2001 г. е директор на Художествена галерия „Никола Петров“ – Видин, след което работи като художник на свободна практика.

Творческата му палитра е изключително богата – живопис, графика, мозайка, акварел, иконна живопис, пана изпълнени в техниката графито, реставрация, стъклопис. Най-мащабните му творби са паната на фасадата на Химическия комбинат и на входа на Видинския стадион. Автор е и на иконите над входа на църквата в село Ново село, на мащабни пана в поделението на гранични войски /до крепостта Баба Вида/, Военно окръжие – Видин, ритуалните зали в с. Винарово, гр. Кула, с. Владиславци, Софийско и др. Негови са и стенописите в централните фоайета на видинските училища и детски градини ОУ „Св. „Климент Охридски“, СУ „П. Р. Славейков“, Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“, ЦДГ „Желязко поп Николов“, ЦДГ „Арабела“ и ЦДГ „Детелина“.

Валери Никифоров има над 20 самостоятелни изложби във Видин, София, Пловдив, Банско и участия в ОХИ в почти всички галерии в областните и по-големите градове на България (По информация от „Видински алманах“).

Бог да го прости! Светъл да е пътят му!

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!