Римски гозби и одежди в „Баба Вида“

Фестивал „Видин – градът на трите крепости“ беше открит днес, като част от програмата за Европейския ден на музеите 18 май. Фестивалът е организиран от Регионалния исторически музей в града.

Атракция на събитието бяха гостите от Свищов – сем. Димитър и Ана Спасови, облечени в римски одежди, които бяха приготвили ястия и разни други вкусотии с непознат за съвременниците вкус по древни римски рецепти. Димитър Спасов беше най-артистичен:


Последвалата дегустация сипеше похвали за готвачите! Хората опитваха храната и виното и пробваха да отгатнат съставките…

В едно от помещенията във вътрешния двор на крепостта беше открита постоянна експозиция на късносредновековно облекло и въоръжение. Експонатите и самата изложба са подготвени от екип: Жасмин Първанов от Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол“ – град Варна; Калин Атанасов от Варна; Борис Бедросов от Бургас – един от малкото оръжейници, който кове точни копия на въоръжение от Късната античност до Средновековието; няколко майстори – Йордан Сирков – кожар, Ивайло Енев – ковач, Стефан Стефанов от Аксаково – горещо коване и Емил Нешкински и Ивайло Илиев от София.

За съдържанието на експозицията разказва Жасмин Първанов:


Утре Фестивалът продължава с представяне и дегустация на средновековна и османска кухня и откриването на изложба „Отбранителна система „Калето“.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!