Празникът на българските букви във Видин

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е български официален празник, честван на 24 май. На този ден в България се чества създаването на глаголицата от Кирил и Методий.

„Спасявайки делото на св. св. Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност… “ – проф. Роже Бернар

Днес във Видин с празнично шествие от най-старото училище в града „Цар Симеон Велики“ ученици, учители, просветни дейци, гости и граждани се отправиха до Крайдунавския парк, където се проведе честването. Сред официалните гости бяха: НВП Видински митрополит Даниил; и.д. Председател на Народното събрание Росица Кирова; Областният управител Ани Арутюнян; зам.-кметовете на Община Видин Борислава Борисова, Десислава Тодорова, Мартин Дончев; Началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова, кандидат-депутати и др.

Ето част от словата:





По традиция на този ден бяха отличени достойни учители, просветни и културни дейци, една от които Татяна Бързашка, „Учител на годината“, начален учител в СУ „Цар Симеон Велики“, изключителен педагог, подготвила десетки деца във Видин, която развълнувано благодари :

Отличието „Учител на годината“ получиха още: в предучилищното образование Стилияна Йорданова – учител в ДГ „Арабела“; в прогимназиален етап „Учител на годината“ е отличена Пламенка Иванова – старши учител по английски език в ОУ „Иван Вазов“, а „Учител на годината“ в гимназиален етап – Таня Миланова, учител по френски език в ГПЧЕ „Йордан Радичков“.

Наградата за специален принос в преподаването на български език и литература, за развитие на средното образование и като обществена личност бе удостоена Иванка Минева, старши учител по български език и литература в Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим І”. „Учител на годината“ в гимназиален етап на професионалното образование получи Вермоленка Станева – учител по професионална подготовка в Професионална гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“.

Специална почетна награда за висок професионализъм и активен принос за развитието и утвърждаването на филиал Видин на Русенски университет „Ангел Кънчев“ бе връчена на доцент Юлиян Ангелов, ръководител катедра „Техническа механика“ в Русенския университет.

Индивидуална награда в категория „Култура и изкуство“ бе присъдена на Светлана Кръстева, началник отдел „Държавен архив“–Видин. Наградата за колектив в категорията „Деятел на културата и изкуството“ е за Регионален исторически музей-Видин.

С грамота и плакет за цялостен принос в развитието на музикалното изкуство бе отличен на Емилиян Цветков от Градски духов оркестър-Видин.

Началникът на РУО Веселка Асенова връчи грамоти от името на министъра на образованието и науката: Красимира Виденова – директор на ДГ „Русалка“; Кристина Андреева – старши учител ОУ „Любен Каравелов“ и Петър Петров – старши учител ГПЧЕ „Йордан Радичков“.

Ежегодната индивидуална награда „Антим I Видински“ за 2024 г., включваща грамота, статуетка и парична награда бе присъдена на Светлозара Златанова, ученичка от ГПЧЕ „Йордан Радичков“.

За трета поредна година бяха отличени и наградени талантливи видински ученици: Преслав Панов от ОУ „Любен Каравелов“; Александър Спасов от ОУ „Иван Вазов“; Елизабет Мари Уотле от ГПЧЕ „Йордан Радичков“; Иван Стоянов от ОУ „Иван Вазов“; Николай Евгениев от Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“; Пенчо Пенчев от Професионална техническа гимназия „Васил Левски“ и Ивана Богданова от СУ „Цар Симеон Велики“.

Св. св. Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя, са византийски дипломати, християнски мисионери и създатели на глаголицата през 9 век. На името на Кирил е наречена създадената по-късно кирилица. Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил популярност в неговата руска редакция като църковнославянски или черковнославянски език) и разпространяване на християнството сред ранносредновековните славяноезични народи. Титулувани са като равноапостоли и Славянски апостоли. На 30 декември 1980 г. с апостолическото послание Egregiae Virtutis, папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици заедно с техните ученици и последователи Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.

Честит празник с българския химн на светите братя Кирил и Методий – „Върви, народе възродени!“

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!