Малкият майстор на медальони, потомък от „Титаник“

Соня Мачорска

Красив базар в Крайдунавския парк във Видин. Шарен и привлекателен. Но измежду всичките щандове един привлече погледа ми. Не само, защото керамичните изделия се отличаваха от всичко останало с изяществото, красотата и уникалността си, но и защото видях малко момче, което много любезно разказваше на клиентите за медальоните, поставени в кутия пред него…

Борис Гецов-ф (както изписва артистичното си име самият той) от Плевен. Деветгодишен, заедно с майка си Анна Петрова, която е автор и майстор на всички останали керамични изделия. Кога момчето започва да твори?

И самият Борис:

И двамата, макар да живеят в Плевен, все споменаваха село Гумощник, което се намира на 20 километра от Троян. Село, в което освен че има много цветя, богата природа и глина, е известно и с факта, че деветима негови жители се качват на легендарния кораб „Титаник“ и не се завръщат… За тях в двора на църквата е издигнат Кенота́ф – паметник без гроб на място, което не съдържа тленни останки на покойния, а техни вещи, символичен гроб. Двама от пътниците оставят бременни булки. Едната по-късно ражда момче, а другата – момиче. Те създават семейство, от което се ражда дядото на Анна и прадядо на Борис.

Първоначално тя си играе и прави разни фигурки от глина, която баба й копае близо до селото. Сега работи с купена глина. Предметите й са приказно красиви – чашки с гъбки, чиито имена са изписани на латински от вътрешната им страна; чаши с различни послания от „Творилницата на Надежда“ от Ловеч; кашпи, сувенири… Приказен свят, опора на който е и бащата, майстор на мебели.

Красив базар, на който могат да се видят още много интересни неща, произведени от майстори.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!