Увеличават таксите за лични документи, намаляват тези за пребиваване на чужденци

На днешното си заседание Министерският съвет увеличи следните размери на такси на български лични документи за обикновена услуга, а именно: лична карта – 30 лв. вместо досегашните 18 лв; карта за пребиваване – 40 лв.; разрешение за пребиваване – 40 лв., съобщиха от Пресцентъра на служебния кабинет.

Предлага се запазване на размера на таксата от 18 лв. за обикновена услуга за новата лична карта до края на 2024 г., а считано от 01.01.2025 г. да се издават документа лична карта с размер на таксите, определен по Методиката за определяне на разходоориентиран размер на таксите по чл. 7а от Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност и разходването им.

С оглед на това, че определеният по реда на методиката по чл. 7а от ЗОАРАКСД размер на такса за разрешението за пребиваване на продължително пребиваващ, дългосрочно пребиваващ и на постоянно пребиваващ в Република България чужденец се намалява от 45 лв. на 40 лв. е предложено тя да започне да се събира от 17.06.2024 г.

За първо издаване на лична карта на лицата от 14 до 16 години се запазва преференцията за безплатно издаване и при трите вида обикновена, бърза и експресна услуга; за издаване на следваща лична карта на лица между 14 и 16 години и за всяка лична карта на лица между 16 и 18 години преференциалната такса е в размер на 21 лв.; за издаване на лична карта на лица, навършили 70 години, се запазва преференцията за безплатно издаване и при трите вида обикновена, бърза и експресна услуга; за издаване на лична карта на лица от 18- до 58-годишна възраст таксата е 30 лв.; за издаване на лична карта на лица с трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане 50 и над 50 на сто се запазва преференциална такса в размер на 3 лв. и др.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!