Социалните трансформации и възможности за трансформационно образование

На 31 май в Читалище „Цвят“ във Видин се провежда среща с проф. д.н. Венелин Терзиев и проф. д-р Маруся Любчева.

Тема на разговора е общественото развитие, което е съпроводено с поредица от продължаващи кризи, които променят социалните системи. Социалните системи имат свои собствени характеристики и не могат да съществуват сами по себе си. Независимо, че и в научната, и в популярната литература се срещат различни дефиниции и различни тълкувания, те са тези, които формират социалните нагласи на индивидите (хората) в средата.

Историците говорят за цикличност в промяната на социалните системи, като има само известна точност в тази логика. Трябва обаче да се подчертае, че промените, които настъпват в социалните системи, са причинени от определени обстоятелства и фактори, които оказват силно влияние върху самата система. Турбулентността, която предшества определени трансформации в социалната система, е сигнал, че периодът на промяна на системата ще настъпи скоро.

Сигналите за промяна на социалните системи са голям набор от събития и действия, които се случват в определена последователност. Такива могат да бъдат честите регионални военни конфликти и напрежение в определени общности, които създават дискомфорт при съжителството на определена група хора и много други.

Съществен проблем е разминаването в действията между тези, които управляват социалните системи, и тези, които участват в социалните системи. Когато очакванията на едните и на другите са в различни посоки, разривът в тази социална система е напълно предвидим и очаквано възможен.

Срещата с проф. д.н. Венелин Терзиев, проф. д-р Маруся Любчева и Негово високопреосвещенство Даниил – Видински митрополит ще се проведе от 13.00 ч. на 31 май 2024 г. в Народно читалище „Цвят 1870“ в гр. Видин. Тя има отворен характер и всички, които имат интерес от тази тематика, са добре дошли.

Снимка: Народно читалище „Цвят 1870“

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!