Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Мария Ангелова, мл. експерт – Държавен архив – Видин

Денят ня Ботев се чества за първи път през 1884 г. с панихида, оглавена от Приснопаметния Левкийски епископ Гервасий (1838-1919 г.), в църквата „Св. вмчк Георги Победоносец“ – гр. Пловдив.

От тогава честването на паметта на Ботев включва също панихиди, но и светски прояви на възпоменание, като концерти, рецитали, експозиции в музеите, четения в библиотеките, речи, поклонение на лобното място, патронни празници на училища, поднасяне венци на паметниците му, ежегоден поход до лобното му място, спортни игри, митинг-заря и др.

Във Видин паметник на Христо Ботев се открива на 15 септ. 1997 г. пред училищната сграда на Средно общообразователно училище „Христо Ботев“ и в училището се отбелязват годишнини от рождението и от смъртта на Христо Ботев с различни инициативи. Паметта на поета-революционер в Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва и пред неговия бюст-паметник до парка „Владикина бахча“ с тържествени церемонии всяка година, организирани от Община Видин.

Във Видинска област могат да се изброят много училища, които са носили и носят името на Ботев, повечето от тях вече несъществуващи – във Видин, Кула и в много села – Старопатица, Шишенци, Градец, Дунавци, Горни Лом, Ружинци и др. Също така в областта има село Ботево, с училище, което е носило името на Христо Ботев.

Видин е място, което исторически не носи паметта за Ботев, чрез негова дейност или присъствие, но градът разполага паметта за него като общонационална памет за героите на България и памет за дело, което не е ограничено във време, място и пространство.

Ето и няколко снимки от паметници на Ботев в страната и от чествания:

Заглавна снимка: Пощенска картичка със снимка на паметника на Христо Ботев на Козлодуйския бряг. 1938 г. На гърба главният учител на училище „Найчо Цанов“ във Видин е записал: „Спомен от екскурзията с учениците до Козлодуйския браг на 27 май 1938 г. и приятното пътуване с „Осъм“ и „Вит“ по тихия бял Дунав.“

Паметникът на Христо Ботев, открит на 15 септ. 1997 г. пред училищната сграда на бившето Средно общообразователно училище „Христо Ботев“ – Видин, ДА – Видин, ф. 1066, оп.5, а.е.15

ДА-Видин, ф.550К – Бояджиев, Васил Атанасов, сп. Отечество, бр. 24 от 1918 г.

ДА-Видин, ф.550К – Бояджиев, Васил Атанасов, сп. Отечество, бр. 24 от 1918 г.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!