Любител на стари филми постави паметна плоча на Леда Тасева

Паметна плоча на родния дом на Леда Тасева в Дунавци беше поставена днес. Инициатор е Емил Йорданов от Велико Търново, който е изработил със собствени средства над трийсет такива плочи на филмови дейци. Любител на старите филми, Йорданов се свързва с Васко Громков, с когото осъществява връзката с Видин.

Организатор на събитието е Гражданско движение „Аз обичам Видин“ с активното съдействие на Народно читалище „Светлина 1922“ – град Дунавци.

На скромното тържество днес присъства единствената родственица на актрисата в малкия град – Елка Качкова, чийто дядо Тодор Качков е брат на майката на Леда Тасева.

Къщата, в която кратко е живяло семейството на известната българска актриса, сега е квартален магазин.

Спомен за Леда Тасева или Нещото, което е било живот
Великотърновецът Емил Йорданов, познат като DJ Емо, има частен музей на изкуството и културата. Експозицията е подредена в родния дом на съпругата си в пазарджишкото село Черногорово. Повечето от експонатите са дарени от близките на известни български и чуждестранни личности или от самите тях, а най-интересните предмети са наскоро спечелените на търг шапка, ръкавици и снимка с автограф на Чарли Чаплин.
Снимки: НЧ „Светлина 1922“

error: Content is protected !!