В Международния ден на архивите – ново ценно дарение за Видин

За шестнайсти пореден път на днешния ден Световната общност на архивистите отбеляза Международния ден на архивите. „Главната цел на този ден е да насърчава международната солидарност между членовете на Международния съвет на архивите, да подобри обществената представа за дейността на архивните институции и да ги популяризира в глобален мащаб“, каза в своето начално слово Светлана Кръстева, началник отдел „Държавен архив“ – Видин.

Гости на събитието бяха Борислава Борисова – зам.-кмет на Община Видин; Любомир Илиев – Секретар на Читалище „Цвят“, граждани.

В празничния за Архивите бяха номинирани с грамоти: Дарител, направил най-ценните дарения за 2023 г. – д-р Румен Манов; Анета Дръгушану и Георги Петров; Рачо Миланов; инж. Лиляна Петрова; Общински културен институт; Окръжна прокуратура – Видин; петокласничките Карина и Йоана Станчеви и други, направили различни ценни дарения през изминалата година и др.

Когато получи своята грамота, Рачо Миланов пожела да каже няколко думи за Видинския архив, като акцентира, че то е най-добре работещата институция във Видин и се аргументира с професионализма на служителите, с тяхното отношение към работата и отношението им към потребителите на услуги :

Мнение, което сподели пред присъстващите и д-р Манов:

За Дарител на годината за пореден път беше отличен д-р Румен Манов за обогатяване на Видинския архив:


Днес той направи следващия си дарителски жест:


Едно ценно дарение, което д-р Манов получава от… „Вторични суровини“:


Светлана Кръстева откри изложбата „Дарено от д-р Румен Манов“ и разказа накратко какво съдържа тя:

Всеки един от нас поне по веднъж е имал необходимост да потърси документи в Архива. И в повечето случаи ги е намирал. Защото Архивите на България пазят историята на нашата страна, съхраняват паметта Българска. Но знаете ли кое е странното и парадоксално, уникалното? Малобройните служители от Държавните архиви са принудени сами да чистят сградите и дворовете си! Защото държавата не им отпуска и по половин щат дори за хигиенисти или както и да се наричат чистачите. В НИКОЯ институция няма подобна ситуация. В НИКОЯ! Нито по света, нито у нас…

Честит празник на тези работливи хора!

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!