Световният шампион по плуване Цанко Цанков във Видин

Младият спортист пристигна във Видин заедно със своя треньор и мениджър Николай Илиев за прожекцията на документалния филм „Шампионът на Тихия океан – Протокът Кук“. Те бяха посрещнати от заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова, съобщиха от Пресцентъра на институцията.

На 6-ти септември, когато отбелязваме Деня на Съединението, Цанко Цанков ще направи опит да постави световен рекорд, като плува без прекъсване 100 километра в река Дунав от Видин до Козлодуй. В дългогодишната история на организираното плуване по Дунав няма официално документирано подобно постижение. С тази проява ще бъде поставено и началото на петото издание на международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“, съобщи Борисова. Заместник-кметът връчи на Цанко Цанков и Николай Илиев плакети и подаръци от името на кмета д-р Цветан Ценков. Тя увери, че могат да разчитат на пълната подкрепа на Община Видин при реализиране на тяхното начинание.

Филмът Шампионът на Тихия океан – Протокът Кук“ е посветен на историческото преплуване на Цанко Цанков между Южния и Северния остров на Нова Зеландия. Участието на българския състезател в открити води е част от седемте най-трудни плувни маратони на планетата – OCEAN 7. Постижението му от 6 часа и 23 минути е най-добро време от всички плувци за 2024 година.

Видин е третият град в страната, където е прожектиран 30-минутният филм, който показва силата на българския дух, волята и желанието за победа, за трудностите, през които е преминал бургаският плувец в Тихия океан.

След прожекцията всички присъстващи имаха възможност да се снимат и да разговарят лично с плувеца.

Цанко Цанков е световен шампион по плуване в студени води. На първенството в Талин тази година той беше единственият български представител в конкуренцията на 1041 плувци от 42 държави. Цанков спечели златни медали със световни рекорди в дисциплините 200 и 450 метра, както и бронзов медал на 25 метра бътерфлай.

За жалост, Във Видин няма школа или клуб по плуване…
Снимки: Пресцентър Община Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!