Начало на Летните музикални празници – Видин 2024 г.

На пресконференция в Пресклуба на БТА във Видин организаторите обявиха началото и представиха програмата на оперните празници. Присътваха: заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова; проф. Иванка Нинова – инициатор на Летните музикални празници; Маестро Григор Паликаров – гост-диригент; Свилен Симеонов – диригент на Симфониета – Видин и Мирослав Кръстев – директор на Симфониета – Видин.

Концертите се осъществяват благодарение на Община Видин, Симфониета – Видин и Сдружение „Опера за България“. Те са част от Летните музикални празници на града, като тазгодишното издание на фестивала е под знака на 75-та годишнина на Държавен симфоничен оркестър – Видин.

„Всеки един проект, който сме успели да реализираме, показва едно – общинското ръководство работи успешно в сферата на културата и превръща Видин във фестивален град и град на изкуствата, докосвайки всеки един от жителите на града ни“ – с тези думи се обърна към присъстващите Борислава Борисова. Заместник-кметът отправи благодарности от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков и от цялото общинско ръководство към всички, които обединяват усилия и творческа енергия, за да стане възможно това престижно музикално събитие за нашия град.

Проф. Иванка Нинова, инициатор на Летните музикални празници, пожела на празниците да има много гости и участници не само от България, но и от чужбина, като каза, че тази година се прави първата стъпка с гости от съседна Румъния.

Гост-диригент Маестро Григор Паликаров, професор по оперно-симфонично дирижиране в Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“:

Мирослав Кръстев разказа накратко за изложбата по повод на годишнината от създаването на Видинската филхармония:

Летните музикални празници във Видин започват на четвърти юли с емблематичната „Кармина Бурана“ от Карл Орф. Диригент е Свилен Симеонов, Оркестър – Симфониета – Видин, Академичен хор на Филхармония „Олтения“, Крайова. Диригент на хора: Богдан Ботезату. Солисти: Елена Мишинова (сопран), Александър Крунев (баритон), Андрея Мирчев (тенор).

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!