Центърът за домашна грижа във Видин продължава дейността си

До края на 2024-та година продължава дейността на Центъра за домашна грижа във Видин, след решение на Министерски съвет и подписано споразумение с Общината и БЧК, стана ясно днес на проведената пресконференция по проект „Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания“. Борислава Борисова, зам-кмет на Общината, каза:


Домашна грижа за самотни хора с хронични заболявания и трайни увреждания в отдалечени райони на страната ще получат здравни и социални дистанционни грижи в домашна среда. Моника Величкова,мениджър в център „Домашни грижи“, разказа за новите дигитални услуги, освен директните посещения на специалистите. На пациентите ще им бъдат сложени специални гривни, които денонощно ще следят за здравния им статус, като кръвно налягане, кръвна захар, прединсултни състояния и др. Данните ще постъпват в денонощен кол-център, който за Северозападна България се намира във Враца.

Другият вид дистанционна грижа ще се осъществява с холтер –ЕКГ, който записва сърдечната електрическа активност за 24 часа. Холтерът представлява малко устройство, което се закача като колан на кръста под дрехите. Свързано е с електроди, които се прикрепят с лепенки към гърдите. Информацията също постъпва в кол-центъра.

Изследването с холтер има висока информативна стойност и спомага за правилното поставяне на диагноза благодарение на продължителния запис на сърдечната електрическа активност.

Лиляна Косовска, управител на Общинско предприятие „Социални дейности“, разказа какви групи от хора са включени в обхвата на Центъра за домашна грижа:

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!