Председателят на „Шалом“ във Видин

На посещение в града е проф. Александър Оскар – председател на Организацията на евреите в България „Шалом“. В Културен център „Жул Паскин“ той беше посрещнат от Борислава Борисова, заместник-кмет на Община Видин:


Проф. Оскар сподели радостта си от реставрираната сграда на най-голямата в България синагога, ешкиназки тип:

От 2019г. и до момента проф. Александър Оскар е ръководител на Катедра по Офталмология в Медицински университет – София. Той е и началник на Клиника по Очни болести, УМБАЛ “Александровска” ЕАД – София.

За еврейски молитвен дом сградата е построена в 1894г. Олтарът е поставен върху подиум в абсидата и повтаря, вероятно, архитектурата на древноеврейски храм. Тогава във Видин живеели 2000 евреи.

По своята архитектура видинската синагога се откроява като най-значителен по рода си в България еврейски молитвен дом от „европейски тип“, чиито характерни черти носят още няколко синагоги (предимно ашкеназки) в Северна България. В този и няколко други аспекта видинската синагога се сродява в архитектурно и декоративно и с други религиозни сгради в страната, региона и Централна Европа от това време – катедралните църкви във Видин и Варна, синагогите в Сараево и Одрин, Будапеща и пр. За автори на проекта местните жители считат италианците Фердинанд и Франческо, докато архитект Христо Ганчев посочва австро-унгарците Евгени Геслер и К. Мачас, проектирали църквата „Св. Димитър“ в града. Вътрешната декорация и обзавеждане били дело на чешкия скулптор Макс Верих – тогава учител в града.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки