Кой открадна „Старият Видин“

Соня Мачорска

Емблематичната фейсбук страница „Старият Видин“ е открадната преди около пет месеца. Хакерът или хакерите са в Индонезия. Или бяха, защото отскоро вече пише, че били във Виетнам, което, вероятно, са фалшиви данни. Кой и защо го е направил, засега е неизвестно. Рачо Миланов – автор на страницата с над две хиляди снимки и картички, предимно от 19 и 20 век, вече не може да я управлява. Последната негова публикация е от 25 март 2024 година.

И не само че са откраднали страницата, но е качено неподходящо, меко казано, видео. Всички опити на Миланов до Фейсбук администрацията за съдействие са безрезултатни!

С други думи, ако някой от нас, потребителите на тази широко разпространена онлайн мрежа, наругаем дори в коментар нещо или някого, те много бързо блокират профила ни. Но да крадеш чужд труд и да се подиграваш по този циничен начин с историята на един 20-вековен град, за фейсбук няма никакво значение! И сега ще допълня, че Фейса веднага изтри всички споделяния на новината заради снимката, която фигурира в страницата „Старият Видин“, от където, обаче, вече месец не е изтрита…

Ето линкове към публикациите за книгите на Рачо Миланов: „Старият Видин“ – събран в книга и
Новата книга за Видин

Да помислим заедно какво да се направи? Бих предложила всеки един от нас, който милее за тази емблематична историческа страница за Видин, да пише в месинджъра до крадците. Аз лично го правих два пъти. Питат на български в WhatsApp дали може да се чуем, но дотук.

Жалко, много жалко… Нищо в тази онлайн платформа не е защитено като авторско право… Псевдо-журналисти цели вестници правят, копирайки новини от фейса…

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки