УНИЦЕФ във Видин

Работни срещи във Видин във връзка с въвеждането на специализирана Програма „Зона закрила плюс“ към Комплекса за социални услуги за деца и семейства в риск в областния център се проведоха вчера и днес с представители на УНИЦЕФ за България и областна и градска управа на града.

Областният управител Ани Арутюнян и Борислава Борисова – заместник-кмет на Община Видин, разговаряха с Кристина де Бройн – представител на УНИЦЕФ за България; с Любомир Крилчев – координатор „Програми, насилие и достъп до правосъдие в УНИЦЕФ; Звездица Ковачева – изпълнителен директор и директор на „Институт по социални дейности и практики“ (ИДСП) и с проф. Нели Петрова – председател на ИДСП, която вече 13 години управлява видинския комплекс.

Програмата ще се осъществи в партньорство с УНИЦЕФ и Община Видин. Тя предвижда създаването на първата в България специализирана услуга, съобразена с новото законодателство за социалните услуги, чрез която ще се насърчава междуведомственото сътрудничество за деца, жертви и свидетели на насилие и деца в конфликт със закона.

Основна тема на разговорите е била приетата Национална карта на социалните услуги и в частност Националната карта на социалните и интегрираните здравно-социални услуги, които се финансират изцяло или частично от държавния бюджет. Коментирани бяха още възможности за мобилно предоставяне на част от социалните услуги в област Видин с оглед демографската ситуация в страната, а така също работещи механизми за включване на повече потребители в тях, както и подобряване ефективността на работа в социалната сфера.

Срещата бележи важна стъпка към подобряване на социалните услуги за деца и семейства в риск, като подчертава ангажимента на Община Видин и УНИЦЕФ за България към създаването на по-сигурна и подкрепяща среда за най-уязвимите членове на обществото.

По време на посещението си във Видин гостите се запознаха от близо с работата на Комплекса за социални услуги за деца и семейства – пилотна инициатива за града, която стартира през 2011 г. Комплексът се намира в кв. „Калето“, сградата на бившето Първо основно училище „Климент Охридски“, по-късно – Спортно училище.

Снимки: Пресцентър Областна администрация и Община Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки