Цар Срацимир, маджарите и султан Баязид в Средновековен Бъдин

Дванайстият средновековен фестивал „БъдинЪ“, който се провежда днес и утре във Видин, разказва за падането на Бдинското царство под османска власт и пленяването на цар Срацимир с препратка към Никополската битка, състояла се на 25 септември 1396 г. близо до Никопол, по време на кръстоносен поход за спасяване на Видинското царство, Константинопол и Византийската империя от турците, под командването на крал Сигизмунд фон Люксембург.

Посетителите на фестивала наблюдаваха средновековни дуели между българи и маджари, турци, рицари, облечени в съответни доспехи от 14 век. Във възстановките участваха: Српски Витешки Ретешки Свибор от Белград, Сърбия; Тераултрасилвана от Брашов, Румъния и Дунавска дружина Алдемир.






Първият ден завърши с вечерен огнен спектакъл на сцената на летния театър, с демонстрация на военни двубои, танци и забавно шоу на Огнена формация „Феникс“.

И този път програмата на фестивала, организиран от Община Видин, привлече много деца. В неделния ден ще бъдат представени забавни игри, характерни за далечната историческа епоха.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки