Областният управител на Видин за буферния паркинг преди моста

„Продължаваме да работим и да търсим оптимален вариант за облекчаване на тежкотоварния трафик в района на ГКПП Видин – Калафат, като се стремим да отчетем изискванията и очакванията на заинтересованите страни както по отношение на тежкотоварния трафик, така и по отношение на леките автомобили“, посочи областният управител Ани Арутюнян, цитирана от Пресцентъра на институцията.

В Областна администрация Видин нееднократно са обсъждани проблемите с километричните опашки от тежкотоварни автомобили, които се образуваха по околовръстния път на град Видин, достигаха почти до гр. Дунавци, а на моменти тежкотоварни автомобили бяха спирани още на околовръстния път на град Монтана. Съвместно с другите институции и ведомства, са търсени начини за реагиране в различни критични ситуации, свързани с предотвратяване на ПТП, поддържане на чистота около пътя, осигуряване на възможност на леките автомобили да преминават безопасно по трасето от и към Дунав мост Видин – Калафат, предлагани са държавни имоти за обособяване на паркинги, дискутирани са възможности за изграждане на електронни системи за управление на трафика и т.н.

Въпреки, че Областният управител на област Видин няма конкретни правомощия и компетенции по отношение изграждането и функционирането на т.нар. „буферен паркинг“, от страна на администрацията винаги е оказвано съдействие за решаване на проблемни ситуации.

Областният управител не е издал разрешение за строеж на обекта, тъй като съгласно чл.148, ал.3, т.1 от ЗУТ той издава разрешения за строеж само за обекти на техническата инфраструктура с обхват повече от една община или за обекти с регионално значение, т.е. при условия, на които визираният паркинг не отговаря.

Разрешителното за строеж е издадено от община Видин, а всички строителни книжа и техническа документация са съгласувани от предишния борд на „Дунав мост Видин – Калафат“ АД от българска и румънска страна.

Според инж. Людмил Любенов, предишният изпълнителен директор на „Дунав мост Видин – Калафат“ АД, паркингът е изграден върху частни имоти и разрешението за това е издадено наистина от Община Видин. От дружеството е издадено разрешение само за включване в движението за т.нар. „специално ползване на пътя.“ Трафикът е облекчен с изграждането на паркинга. Проблемът е не самият паркинг, а поставеният по време на сегашния борд на „Дунав мост Видин – Калафат“ АД светофар, който задължително насочва камионите към паркинга срещу известната сума за български и чуждестранни камиони. Сякаш „никой не знае“ кой е поставил светофара и как се случват нещата…

От страна на превозвачите и Министерство на транспорта и съобщенията е изразено становище, че за решаване на проблемите за достъпване към граничния пункт е необходимо да се направи проучване за въвеждане на електронна система – виртуална опашка, администрирана от „Дунав мост Видин – Калафат“ АД или друга държавна институция, чрез която да бъде осигурен равнопоставен достъп до ГКПП Видин – Калафат чрез мостовото съоръжение.

От страна на дружеството, стопанисващо моста, ще бъде направено проучване за възможностите за въвеждане на единна електронна система за контрол на трафика и съответните финансови параметри, необходими за обезпечаването й.

От страна на Областна администрация Видин ще бъде оказано пълно съдействие на контролните и разследващите органи – НАП и ДАНС, извършващи проверките, разпоредени от служебния министър-председателя Димитър Главчев вчера.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки