Чия е новата частна индустриална зона във Видин

През юни т.г. от Министерството на иновациите и растежа съобщиха, че ще подкрепят развитието и изграждането на общо 11 индустриални зони и парка в страната, основно в Северна България, които получават безвъзмездно финансиране в размер на близо 207 млн. лв. Средствата са от Плана за възстановяване и устойчивост по „Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции („AttractInvestBG“)“. Изненадата за Видин беше доста голяма. Защо?

Близо 22,5 милиона лева от посочените средства, стана ясно, са за „Развитие на индустриален парк „Видин юг“, който се намира в Южна промишлена зона с площ 608 117 кв. метра и който е създаден през юли 2023 година. Към оня момент имаше едно инвестиционно предложение за този парк от „ВН ИНВЕСТЗОН“ ООД, гр. София, община Столична, район Средец.

От цитираното министерство изпратиха и списък с резервни предложения за изпълнение на инвестиции, които успешно са преминали оценяването, но за които не достига финансиране, подредени по реда на тяхното класиране, сред тях и проектът на съществуващия „Индустриален парк Видин“, за който дъpжaвaтa щe ocигypи 20% oт cpeдcтвaтa, a ocтaнaлитe 80% ca пpeдвидeни пo Πлaнa зa възcтaнoвявaнe и ycтoйчивocт.

Преди ден от европейския Областен информационен център във Видин изпратиха съобщение, че безвъзмездното европейско финансиране за частния Индустриален парк „Видин-юг“ е 22 453 970.28 лева, като цитираха данните от Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН) .

След кратка справка се разбра, че собственик на частният Индустриален парк „Видин-юг“ е Б. Й. Лоринков, който е собственик и на „Видахим“.

В изпълнение на проект „Развитие на индустриален парк „Видин-юг““ ще бъдат реализирани следните дейности: изграждане, реконструкция и рехабилитация на външна довеждаща техническа инфраструктура до границите на индустриален парк „Видин-юг“, която ще включва: реконструкция/рехабилитация на второстепенен път за Индустриален парк „Видин-юг“, сградно водопроводно отклонение; изграждане, реконструкция и рехабилитация на вътрешна техническа инфраструктура на индустриален парк „Видин-юг“ – пътна, ВиК; електрическа и др.; изграждане на екологична вътрешна инфраструктура – доставка и монтаж на 4 бр. зарядни станции за електромобили.

Безвъзмездната финансова помощ за държавния Индустриален парк във Видин ще е 1 293 497.78 лева, които ще бъдат използвани за повишаване на енергийната ефективност, чрез развитието на енергийната инфраструктура; подобряването на енергийното управление и използването на енергия от възобновяеми източници в крайно енергийно потребление в парка; енергийно обновяване са административната сграда на парка, както и халета №4 и № 5; топлоизолиране на външни стени, подмяна на дограма, топлинно изолиране на покрив, подмяна на осветителна инсталaция, монтаж на системи за генериране на топлина, изграждане на фотоволтаична инсталация и др.

Снимка: Индустриална зона Видин, държавна
Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!