Международна конференция за Дунавските провинции на Римската империя

Днес в Културен център “Жул Паскин” във Видин продължава започналата вчера в София Седма международна конференция за римските дунавски провинции, известни като Дунавски лимес.

Съорганизатори на международния научен форум е Национален археологически институт с музей (НАИМ) при БАН, Община Видин, Регионален исторически музей – Видин и Университета във Ферара, Италия, където се провежда първата конференция преди 15 години.

Научният форум беше открита на 23 септември в централната зала на НАИМ-БАН от директора на НАИМ-БАН – доц. д-р Христо Попов и Посланика на Република Италия в България – г-жа Джузепина Дзара.

В Седмото издание на международната конференция участват 140 автори на археологически изследвания, свързани с Дунавския лимес на Римската империя. Физически ще присъстват около археолози от цяла Европа. Тема на конференцията за римските дунавски провинции е „Граничен ландшафт по Дунав-Frontier landscapes along the Danube“. Ще бъдат изнесени 97 научни доклада по темата, като над 10 са свързани с нумизматика, а на 27 септември ще бъдат посетени археологическите обекти във Видинска област – Рациария, Кастра Мартис и Антична Бонония.

Дунавският лимес се е разпростирал от горното течение на Дунав в днешна Австрия, Унгария, Словакия, Сърбия, до долното поречие на реката между днешна България и Румъния.

Доц. д-р Здравко Димитров от НАИМ при БАН, който от години е ръководител на археологически проучвания на античните римски градове-Рациария, Бонония, както и на римските крепости Кастра Мартис в Кула и Димово, разказа за същността на конференцията и участващите учени:


Приветствие към участниците във форума поднесе Мартин Дончев, зам.-кмет на Община Видин: „За мен е чест от името на д-р Цветан Ценков, кмет на община Видин и неговия екип, да Ви приветствам с добре дошли във Видин. Пожелавам Ви успех и нека Вашите трудове да бъдат значими и четени не само сега, но и след столетия“. Заместник-кметът поднесе подаръци, представящи Община Видин, на всяка от участващите делегации.


Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!