Благословен е този, който дарява

Регионалният исторически музей във Видин експонира в изложба част от даренията, съхранявани във фондовете на институцията и за първи път с плакет и грамота благодари на дарителите.
Христина Кирилова, директор на Музея, откри изложбата:



Борислава Борисова, зам.-кмет на Община Видин, поздрави екипа на Музея и начинанието:


Във витрините и експозиционното пространство могат да се видят снимки от 80-те години на 20 век на фотографа Камен Димитров и снимки от поменално хоро на Алботинския манастир на Боян Иванов.

Културни ценности на Бончо Бончев, капелмайстор на Трети Бдински полк, дарени от Аничка Бончева; оръжия на опълченеца Стан Колов Бушев, дарени от неговия правнук Цанослав Цанов.

Мебели от кабинета на Димитър Благоев, когато е бил директор на Видинската Скобелева петокласна гимназия, дарени от Бориска Бункина.

В една от витрините може да се види Божествено свещено евангелие, издадено „ с иждивението“ (т.е. с лични средства) на Никола Парасиади във Виена, 1856 година (челната снимка). За тази ценна книга разказва Дияна Ценкова, уредник „История на България 15-18 в.“:


Сред дарителите е и Ваньо Тодоров от село Градец, дарил огромно количество нумизматичен материал на музея:

На изложбата „Благословен е този, който дарява“ могат да се видят чудесни тъкани етнографски експонати, народни носии, грамофонни плочи и др. Както и дипломата на инженер архитект Илия Траянов, издадена 1914 година от Висшето училище в Гент, Белгия. Архитектът е автор на проектите на сградите на Дизеловата електроцентрала, на паметника в Руските гробища, на училището в с. Старопатица, община Кула. А, изкачвайки се по стъпалата до фоайето с подредената изложба, едно от първите неща, които се забелязват, е „мъж“ с каска и защитна маска, облечен в работно яке с подписите на част от ръководния и работнически екип на строителите и Надзора на Дунав мост Видин – Калафат.

„Благословен е този, който дарява“ – изложба в чест на дарителите на Регионалния исторически музей и Духовния празник на града – Димитровден.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!