Влюбените камъни

Соня Мачорска

„Любов… Привличане… Енергия…“ – тези думи беше написал под чудноватите снимки Емил Цанков – историк, зам.-председател на археологическото дружество в Белоградчик. И, когато го помолих да разкаже малко повече за скалите с форма на влюбени, той с охота започна:

„Скалите се намират под Белоградчишкия венец. Те са част от големия Светилищен комплекс на онова място. За да се разбере защо точно по този начин са разположени скалите, може би е добре да „хвърлим поглед“ към древността, към историята на средиземноморските цивилизации, на траките. Те са обожествявали къмъка, скалата. Това не е ставало случайно, тъй като за древните хора камъкът или скалата е своебразен посланик на Гея – Богинята на Земята. Те носят понякога изключително силни вибрации. В повече от случаите формата на тези скали е природно образувание, много умело вписана в древните вярвания на нашите предци. Те са използвали  силни енергийни места за изпълнение на своите ритуали и за лечебна терапия. Самите Скалите привличат влиянието на определени планети и звезди. Може би е любопитно и друго, което малко хора знаят, а именно, че камъните могат да върнат правилната енергия на тялото. Те въздействат върху физическото, духовно и психично здраве на човешкото тяло. Въздействието им се дължи на техните свойства: химически състав, електрически свойства, цвят, твърдост, прозрачност и кристална система. Точно тази свързаност се наблюдава при скалата, която аз си позволих да назова „Любов“. Защото в нея могат да се видят кварцовите жили, а кварцът и по-специално розовият кварц е камъкът на любовта. За него има легенди, като тази за Изида в древен Египет, която използвала кварца, за да поддържа своята божествена красота и младост. Друга легенда в древна Гърция разказва за Адонис, любовник на Афродита, когато бил нападнат от Арес. Тя се затичала да му попречи, но в бързината се одраскала от шипков храст, капка кръв капнала върху кварца и го оцветила в розово… Друга легенда говори, че кварцът е подарен на хората от Купидон и Ерос, за да ги научат на любов и съчувствие.“

От три години Емил Цанков се вглежда повече в скалите около Белоградчик, а от последната година, заедно с местния изследовател инж. Кирил Кирилов, се засилва любовта му към тях, макар да е роден и израсъл сред тях и да ги носи в сърцето си от детска възраст.

„Може да прозвучи сензационно, но когато си точно пред тези скали и отвориш сърцето си, усещаш много силна енергия и вибрации! Наистина можеш да се влюбиш или да познаеш отново любовта!“ – споделя Емил Цанков.

Сред Белоградчишките скали могат да се видят още „влюбени“ –  каменните фигури Адам и Ева, Влюбените и др.

error: Content is protected !!