Ритуалът на Никулден във Видин – отпреди 151 години

Соня Мачорска

Екзарх Антим І на тази дата през 1868 година за първи път отслужва заупокойна молитва за загиналите моряци и рибари. До днешни дни ритуалът се извършва на брега на река Дунав.

Днешната Света литургия в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“ беше отслужена от НВП Видински митрополит Даниил в съслужение на архимандрит Антим и свещеници. Зам.-областен управител, зам.-кмет запалиха светлините на сребърният светилник-кораб. Той е подарен от семейства на рибари през 1827 година и символизира почитта на видинчани към св. Николай.

С литийното шествие всички присъстващи на празника се отправиха до дунавския бряг. Митрополит Даниил отслужи заупокойна молитва за загиналите моряци и рибари, както и молитва за здраве и благоденствие на старопрестолния дунавски град и жителите му. Във водите на река Дунав беше потопена икона на св. Николай и бяха хвърлени венци в памет на загиналите моряци и рибари.

Свети Николай Мирликийски Чудотворец или Свети Никола е източноримски духовник, епископ на град Мира Ликийска в областта Ликия. Приживе Николай Мирликийски е известен като противник на езичеството и арианството. След смъртта си е почитан като светец и покровител на моряците, търговците и затворниците.

Веднъж тръгнал да се поклони на Божи гроб. В морето се разярила буря, един моряк паднал от върха на корабната мачта и всички мислели, че е умрял. Свети Николай възкресил моряка и с молитва успокоил морето. Оттогава трябва да е останала славата му на повелител на морските бури и закрилник на моряците.

В България се празнува два пъти годишно — на 6 декември (Никулден) и на 9 май – (Св. Николай Летни). В Германия, Холандия, Белгия и Унгария празникът е на децата. Те слагат обувките си навън и, ако са били послушни през годината, ще открият в тях шоколади, бонбони и подаръци. Но ако децата били лоши през годината, ще видят в обувките си въглени и съчки.

Video: Facebook Sonya Kirirlova Machorska

error: Content is protected !!