Училище на 100 години

Соня Мачорска

В музей „Кръстатата казарма“, срещу бившата сграда на Основно училище „Св. Климент Охридски“, беше честван юбилея на едно от най-старите училища във Видин.

Педагози и ученици представиха пред гостите живота и дейността на Свети Климент Охридски – един от първите средновековни български светци, учен, писател и просветител на славяните. Един от най-видните ученици на светите Кирил и Методий и често се свързва със създаването на глаголицата и кирилицата, особено с тяхното популяризиране сред християнизираните славяни. Той е основател на Охридската книжовна школа и е смятан за покровител на образованието и езика. Климент Охридски е първият епископ на Българската православна църква.

Теодора Ганчева, директор на Основно училище „Св. Климент Охридски“, открито през 1919 година, награди най-добрите учители и ученици, „следовници“ на Климент.

Гости на тържеството бяха: Борислава Борисова, заместник-кмет на община Видин; Лъчезар Попиванов, заместник областен управител; архимандрит Самуил от Видинска Света Митрополия, бивши учители, измежду които 95-годишният Гано Спасов, един от първите педагози в Основно училище „Св. Климент Охридски“ и др.

Учениците представиха музикално-поетична програма за делото на патрона на своето училище. Поздрав отправиха децата от Детска градина „Детелина“.

Video: Facebook Sonya Kirirlova Machorska

error: Content is protected !!