Още 24 милиона за строежа на Дунав мост Видин-Калафат

Соня Мачорска

Правителството одобри 24 483 934 лева допълнителни разходи по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за 2019 г., които ще бъдат платени по решение на Международния арбитражен съд (ICC) в Париж при Международната търговска камара (МТК), съобщиха от правителствената Пресслужба.

Плащането е по дело по проект „Изграждане на нов граничен комбиниран (пътен и железопътен) мост на река Дунав при Видин-Калафат (България-Румъния)“.

След изплащане на дължимата сума на ищеца – FCC Construction, тя ще бъде приета като разход за българската страна, което ще увеличи стойността на активите ни за изграждането на обекта и ще се отрази при разпределението на дивидентите между България и Румъния, отбелязаха от МС.

Извън официалното съобщение, министър Росен Желязков обясни, че с парите ще се плати на изпълнителя на „Дунав мост Видин-Калафат“, който осъди държавата в парижкия арбитраж. Дългът е бил признат от правителството на Пламен Орешарски през 2014 година.

„Въпросът, който аз задавам, е защо, когато са признали това задължение, не са го изплатили, като с лихвите е нараснал до 14.3 млн. евро. Това е поредният дълг, ангажимент, който е оставен за следващите правителства“, заяви Желязков, цитиран от БНР.

До плащането се е стигнало, след като през 2013 г. испанската фирма FCC Construction е заявила претенция за изплащане на допълнителни близо 11 млн. евро. Според компанията държавата се е забавила да осигури учредяването на концесия за добив на инертни материали за изграждането на насипи на прилежащата инфраструктура на Дунав мост Видин-Калафат.

„Към нашето правителство имаше много претенции – и от фирмата, и от посланика, и от други институции. Ние не ги признахме, затова не е имало плащания. Няма обаче и признаване на претенции, най-малко от мен като вицепремиер без портфейл, просто защото не съм имала такива правомощия“, заяви пред „24 часа“ Даниела Бобева.

Желязков каза още, че се е наложило да се водят серия от преговори, в резултат на които размерът на лихвите е намален и България ще плати 24,483 млн. лв., което е с 3,423 млн. по-малко.

error: Content is protected !!