250 години от рождението на Бетховен

Соня Мачорска

В Златната зала на виенския Музикферайн се проведе Новогодишният концерт на Виенската филхармония. Традиционно програмата на концерта се състоя предимно от творби на композиторите от семейство Щраус (Йохан Щраус (баща), Йохан Щраус (син), Йозеф Щраус, Едуард Щраус)., съобщават от Ойроком-ПР. За първи път тази година прозвучаха девет произведения, които до момента не са включвани в програмата на Новогодишния концерт.

Концертът е премиера и за маестро Андрис Нелсонс. За първи път на диригентския пулт застана латвийският маестро, който е музикален директор на Бостънския симфоничен оркестър и на Лайпцигския Гевандхаус оркестър. Артистичното сътрудничество между 43-годишния диригент и Виенската филхармония започва от 2010 г. От тогава той редовно застава на диригентския пулт на абонаментни концерти, но и на гостувания на оркестъра по време на Залцбургския фестивал.

По време на антракта в Златната зала на Музикферайн, телевизионните зрители от цял свят имаха възможност да видят специално подготвен музикален филм, посветен на 250-годишнината от рождението на Бетховен. Изпълненията на балета са на Виенската Щатсопера, хореографията е дело на испанеца Хосе Карлос Мартинес. Балетистите танцуват около един от домовете на композитора във Виена на фона на шест от дванайсетте Контраданса, които също не са изпълнявани досега по време на Новогодишния концерт на Виенската филхармония.

Цените на билетите са между 35 и 1090 евро за основния концерт, а за предварителните концерти на 30 и 31 декември те са между 20 и 800 евро. Въпреки високите цени, желаещите да присъстват в залата са много и билети се продават единствено след участие в томбола, за която всеки може да се запише на сайта на Виенската филхармония от 1 до 29 февруари 2020 г.


error: Content is protected !!